OTT TÄNAK

De Ford Fiesta van Ott Tänak belandde in 2015 in een meer. © BELGAIMAGE

Nationaliteit: Estland

Geboren: 15 oktober 1987 (30)

Team: Toyota Gazoo Racing

Auto: Toyota Yaris

Co-rijder: Martin Järveoja (Est)

Vorig seizoen: 3e

Aantal rally’s (zeges): 79 (2)

‘Ik zou Ott Tänak nog niet uitsluiten’, zei Neuville vorig jaar in Sardinië, waar de Est de eerste WK-rally uit zijn carrière won. Tänak, geboren op het godvergeten Saaremaa, deed dat kunstje twee maanden erna nog eens over op de tarmacbanen rond Saarbrücken en gleed in de WK-tussenstand zelfs even voorbij Neuville, maar moest uiteindelijke vrede nemen met een 3e plaats. Zijn beste resultaat sinds hij in 2009 (Portugal) in een Subaru debuteerde.

Tänak werd als tiener ontdekt door Markko Märtin, een ex-rijder die tussen 2000 en 2005 vijf WK-rally’s won en zijn jonge landgenoot na twee moeilijke jaren bij Subaru in 2011 een plaatsje in zijn team (MM Motorsport) gaf. Hij leek op weg naar de wereldtitel in de SWRC, een parallelle competitie voor productiewagens, maar strandde na een frontale botsing op een rots uiteindelijk op de tweede plaats. Tänak had indruk gemaakt op Malcolm Wilson, de grote baas van het M-Sport World Rally Team – het huidige M-Sport Ford van wereldkampioen Ogier -, maar de druk van eerste rijder woog op de jonge schouders: op het einde van het seizoen werd hij door Wilson himself de laan uitgestuurd.

OTT TÄNAK
OTT TÄNAK© BELGAIMAGE

Hij beet terug en kon na een goed seizoen in het Kampioenschap van Estland in 2014 bij het nieuwe team van bandenproducent Drive Dmack én M-Sport, waar hij een jaar ervoor aan de deur was gezet, een dubbel programma afwerken. ‘Met een jaar meer ervaring op de teller zal hij zijn ruwe snelheid nog beter kunnen uitspelen’, klonk het bij M-Sport, waar ze de schrik van hun leven kregen toen de Ford Fiesta RS tijdens de rally van Mexico in een meer belandde en Tänak en zijn co-rijder Raigo Mõlder pas op het laatste nippertje uit hun wagen konden kruipen. Het filmpje Raising the Ti-Tanak ging viraal en was hét verhaal van het seizoen 2015.

De Est bleef pendelen tussen Drive Dmack en M-Sport, waar hij op het einde van vorig jaar na zijn 3e plaats zélf vertrok. ‘Ik had hem al een paar jaar op het oog’, zei viervoudig wereldkampioen Tommi Mäkinen, baas van Toyota Gazoo Racing, dat in zijn verbluffende debuutseizoen meteen twee rally’s – Jari-Matti Latvala en Esapekka Lappi – won. Mäkinen: ‘Onze Yaris heeft, net als Ott, alle verwachtingen overtroffen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier