Genoa droomt stiekem van de Champions League.

Zondag kon Genoa weer een beroep doen op Diego Milito (29). De Argentijnse aanvaller, topschutter met zestien goals, was sinds 29 maart uit met een blessure, opgelopen tijdens een interland tegen Venezuela. Genoa heeft een patent op wonderbaarlijke genezingen. Vorig jaar gebeurde dat met spits Marco Borriello, dit seizoen met Thiago Motta. Inter aast op Milito. In januari was die club bereid om 30 miljoen euro te betalen, maar clubvoorzitter Enrico Preziosi weigerde. Daar had hij nog geen minuut spijt van.

De afgelopen weken klom Genoa onverwacht op naar de vijfde plaats, terwijl de vierde recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Die plaats wordt ook geclaimd door Fiorentina en AS Roma, clubs die daar vooraf wel verwacht werden. De laatste keer dat Genoa nog eens zo hoog eindigde, dateert al van de vierde stek in het seizoen 1990/91. De laatste Europese campagne dateert van 1991/92, toen de oudste club van Italië de halve finales van de UEFA Cup bereikte en werd uitgeschakeld door winnaar Ajax. Daarna ging het flink bergaf, met de degradatie naar tweede in 1995 tot gevolg.

In 2003 kocht Preziosi (61) de club, maar hij wilde de terugkeer naar de Serie A overhaasten. In 2005 volgde de promotie, maar uiteindelijk werd de club wegens omkoping teruggezet naar derde. Preziosi bleef aan boord, aanvaardde zijn straf, en steeg vervolgens in één ruk van derde naar eerste. Daar eindigde het vorig seizoen als tiende.

Het succes is voor een groot deel te danken aan trainer Giampiero Gasperini. Bij Genoa voetbalt sinds januari 2008 ook Anthony Vanden Borre, afgelopen zondag nog langs de kant met een blessure. De Rode Duivel kwam dit seizoen negentien keer in actie, waarvan twaalf keer als invaller.

Komend weekend wacht de stadsderby met Sampdoria. Sinds de promotie van Sampdoria naar de Serie A in 1982 eindigde de oudste kampioen van Italië nooit meer voor de ‘andere’ club uit de havenstad. De laatste keer dat het 115 jaar oude club Genoa in de hoogste klasse voor Sampdoria eindigde, was in het seizoen 1976/77.

Adriano (27) voetbalt niet meer voor Inter. De Braziliaanse spits, die met een drankprobleem sukkelt en niet meer uit Brazilië terugkeerde na een interland begin april, voetbalde bijna acht jaar voor Inter waar zijn nog tot 2010 lopende contract ontbonden werd.

Lazio en Sampdoria spelen op 13 mei in Rome de Italiaanse bekerfinale. Lazio won na zijn thuismatch ook uit bij Juventus (1-2). Het is de zesde keer dat Lazio de bekerfinale haalt. Daarvan won het er vier, voor het laatst in het seizoen 2003/04. Sampdoria, dat tegen Inter de heenmatch had gewonnen met 3-0, trok met 13.000 fans naar San Siro. Het verloor met 1-0. Samp won vier keer de beker. Dat gebeurde voor het laatst in 1994.

Juventus moet zijn komende thuismatch, op 3 mei tegen Lecce, zonder publiek spelen. Dat is de straf voor de racistische spreekkoren van vorige week tegen Inters aanvaller van Afrikaanse afkomst Marco Balotelli. Het is de eerste keer dat een club die sanctie krijgt. De clubleiding van de Oude Dame gaat wel in beroep.

AS Roma staat open voor nieuwe investeerders. De familie van Franco Sensi, voorzitter en eigenaar sinds 1993, bezit nu nog 67 procent van de aandelen. Maar er bestaat bereidheid om dat aandelenpakket terug te brengen tot 51 procent in ruil voor nieuw kapitaal. Er zijn verschillende gegadigden.

Emerson (33) liet vorige week met onmiddellijke ingang zijn contract bij Milan stopzetten. De Braziliaanse middenvelder arriveerde bij Milan in 2007, maar vond er nooit een vaste stek. Veertig keer kwam hij in actie, vaak zelden stond hij 90 minuten op de mat. De laatste weken zat hij niet meer in de kern. Gennaro Gattuso hervatte, na een operatie aan de voorste kruisband van de rechterknie eind vorig jaar, dan alweer de groepstrainingen.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier