Eigenlijk leest zijn biografie als een roman. Als Christian Rigano nog eens Europees speelt en/of opgeroepen wordt voor de nationale ploeg, heeft hij in het voetbal alles meegemaakt. Pas op zijn dertigste debuteerde hij in de Serie A, toen hij met Fiorentina in september 2004 AS Roma partij gaf.

Via Fiorentina raakte zijn carrière in een stroomversnelling. Voorheen was hij een gewaardeerd midvoor in de derde en de vierde klasse. Geboren in Lipari, een eiland nabij Sicilië, voetbalde hij al eens bij Messina, dat na het failliet in 1993 opnieuw opgestart was in het amateurvoetbal. In 1998 belandde hij bij Taranto waarmee hij eerst promoveerde naar de derde klasse en daar vervolgens 27 goals maakte in 33 matchen, bijna één doelpunt per wedstrijd. Het in de vierde klasse nieuw opgestarte Florentia Viola, dat de plaats van het failliete Fiorentina innam, contracteerde hem in 2002. Het bleek een win-winsituatie voor beiden : Rigano scoorde 30 goals in 32 matchen en hielp zijn club meteen omhoog naar de derde klasse. Door een administratieve gunstmaatregel kon het nieuwe Fiorentina in één ruk doorgaan naar de tweede klasse, waar Rigano bij zijn debuut in die reeks opnieuw 23 goals maakte en mee mocht naar eerste. Daar bleef hij haperen, met amper vier goals in 18 wedstrijden (2004-2005). Vorig jaar werd hij na de komst van Luca Toni uitgeleend aan een andere Toscaanse eersteklasser, Empoli, maar een succes was dat niet, met amper vijf goals in 33 wedstrijden.

Dit jaar belandde hij opnieuw bij zijn oude Siciliaanse club, bezig aan het derde opeenvolgende seizoen in de hoogste klasse. Eigenlijk had Messina dit seizoen in de Serie B moeten spelen : geel-rood eindigde vorig jaar op twee na laatste, maar mocht na de extrasportieve degradatie van Juventus als best geklasseerde daler toch blijven. Vorige week zag Rigano zich tot zijn verbazing met zeven goals (uit negen wedstrijden) opschuiven tot voorlopig topschutter uit de competitie. Afgeschreven door Fiorentina is dit een zoete weerwraak voor de Horst Hrubesch van Messina. Met zijn goals staat die club comfortabel bovenin de middenmoot. Commentaar van Rigano : “Wie in elke reeks scoorde, kan dat ook in de Serie A.” Zijn contract loopt nog twee jaar, maar hij wil op zijn minst nog vijf jaar voetballen.

Fiorentina besliste als laatste van de vier gestrafte clubs niet in beroep te gaan tegen de straf die het twee weken geleden uiteindelijk opgelegd kreeg door de rechtbank van het olympisch comité. Alleen de situatie van Reggina moet nog opnieuw bekeken worden.

Luigi Di Biagio (35) mag dan toch niet spelen voor Ascoli. Normaal had Ascoli Di Biagio, die zonder club zat, zondagmiddag kunnen opstellen tegen Inter. Nu blijkt dat de opzegging van zijn contract bij zijn vorige club, Brescia, niet reglementair verliep, waardoor hij tot januari nergens mag voetballen.

Adriano is terug bij Inter. De Braziliaan trainde vrijdag voor het eerst op het trainingscomplex La Pineta. Eerder stuurde Inter hem een paar weken naar Brazilië om er mentaal en fysiek uit te rusten nadat hij gestresseerd raakte door lange tijd niet te scoren. Nu werkt hij een individueel conditieprogramma af, waarna hij eind november weer inzetbaar moet zijn. Voorzitter Massimo Moratti liet al weten dat hij Adriano in geen geval wil verkopen.

In de UEFA Cup speelde Livorno 1-1 gelijk bij Partizan Belgrado. Palermo verloor in de UEFA Cup met 0-1 van Newcastle. Het moet de van Sampdoria overgenomen Aimo Stefano Diana (28) één maand missen. De middenvelder viel uit met een spierblessure.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier