Ze zijn amper met zijn zevenen, de overgebleven spelers die een jaar geleden ook in deze competitiespecial poseerden op de ploegfoto van KV Kortrijk. Een pak vertrouwde gezichten zoals Karim Belhocine, Davy De Beule en Sven Kums verlieten het Guldensporenstadion, maar trainer Hein Vanhaezebrouck verliest er de moed niet bij. Hij herhaalde zijn mantra dat werken bij KV Kortrijk nu eenmaal elk jaar opnieuw beginnen is.

Ondanks de ruime lading nieuwkomers ziet Kortrijk het seizoen met vertrouwen tegemoet. Drie van de – voorlopig – negen inkomende transfers speelden al eerder (met succes) in Kortrijkse loondienst: David Vandenbroeck, Ernest Nfor en Kristof Van Hout. In zijn zoektocht naar versterkingen richtte KVK zich vooral opnieuw op de Belgische en de Franse markt.

ï VERDEDIGING

Belhocine vertrok verrassend naar Standard, maar ook zonder de voormalige aanvoerder ziet de Kortrijkse achterhoede er nog steeds solide uit. Tijdens een woelig seizoen in Waregem haalde Vandenbroeck niet altijd zijn niveau, maar in Kortrijk wil hij opnieuw de certitude worden die hij was onder Georges Leekens. De andere kandidaten voor de centrale verdediging zijn Ervin Zukanovic (extra kopkracht op stilstaande fases!) en Rami Gershon, die ook links achteraan kan spelen. Een defensief trio Zukanovic-Vandenbroeck-Gershon is echter goed mogelijk, aangezien Vanhaezebrouck verkiest dat één van zijn twee flankverdedigers erg hoog oprukt in balbezit. Voor die rol komen vooral David Wijns, Brecht Capon (op rechts) en Mustapha Oussalah (op links) in aanmerking. In de goal verwacht iedereen een open strijd tussen de boomlange Van Hout en Darren Keet, de meer atletische Zuid-Afrikaan.

ï MIDDENVELD

De geruisloze Nebojsa Pavlovic krijgt dit jaar als verdedigende middenvelder stevige concurrentie van Ismaïla N’Diaye. Deze ‘kloon van Cheikhou Kouyaté‘ toonde zijn troeven in de voorbereiding: een grote actieradius, sterk in de duels en goed in de opbouw. Een ander nieuw gezicht is dat van Peter Czvitkovics, de Hongaar met de verfijnde traptechniek. Een aanpassingsperiode, ook op het vlak van communicatie, zal onmiskenbaar nodig zijn. Gertjan De Mets speelde zijn beste wedstrijden vorig jaar centraal op het middenveld. Het is er echter drummen voor de plaatsen, want ook de jonge Brecht Dejaegere zette in de voorbereiding een stap vooruit. Op de flank wordt het uitkijken naar Mohamed Messoudi, door het vertrek van Belhocine een van de meest ervaren pionnen in de ploeg. Vorig jaar kwam Messoudi pas in november in de basis, en ook dit jaar lijkt hij er niet meteen te zullen staan, gehinderd door zijn buikspieren.

ï AANVAL

Hier kunnen we kort zijn. Bij het ter perse gaan had Kortrijk slechts twee volwaardige aanvallers ter beschikking: Nfor en Steven Joseph-Monrose, die overkomt van Lens en brokken maakte op het internationaal beloftetoernooi van Toulon. Monrose heeft een actie in huis en rendeert het best komende vanop de flank, Nfor is polyvalent en fungeert normaal als diepste man. Toch valt het aanvallende compartiment, tot frustratie van de trainer, voorlopig te licht uit. Een extra (target)spits is zeker nog welkom.

ï CONCLUSIE

De nieuwkomers ogen op het eerste zicht veelbelovend, maar als Kortrijk de revelatie wil worden (de stille hoop van de fans) zullen zo goed als alle transfers meevallers moeten zijn. De druk op jongens als Monrose, Czvitkovics en N’Diaye, die nog nooit in onze competitie voetbalden, is niet min. Als Kortrijk, in tegenstelling tot vorig jaar, ook af en toe op verplaatsing iets raapt, wordt het zeker een rustig seizoen. Uiteraard streeft Vanhaezebrouck daarnaast opnieuw naar oogstrelend voetbal, volgens hem stilaan ‘een verworven recht’ van de KVK-fan.

KV KORTRIJK

Adres: Moorseelsestraat 111b, 8501 Kortrijk

Tel. : 056-96 01 90; fax 056-37 42 67

Internet: www.kvk.be

E-mail: info@kvk.be

Voorzitter: Joseph Allijns

Gerechtigd correspondent: Matthias Leterme

Voorzitter sportieve cel: Jean-Marc De Grijse

Algemeen manager: Patrick Turcq

Stadion: Guldensporen, 9.424 plaatsen

Sponsors: Digipass by Vasco, Ghelamco, Novy, stad Kortrijk, Brustor en Nike

Budget: 6,5 miljoen euro

Aantal Belgische internationals: 3

Totaal aantal interlands: 14

Speler met de meeste interlands: Michel De Wolf, 12 (1988-90, persoonlijk totaal: 42)

DOOR BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier