Tomasson wordt herenigd met Verbeek.

Met de komst van de Deense aanvaller Jon Dahl Tomasson (31) beschikt Feyenoord naast routinier Roy Makaay over een tweede spits die garant staat voor doelpunten. Dat is althans de mening van coach Gertjan Verbeek, de nieuwe trainer van de Rotterdammers die bij Heerenveen aan de basis stond van Tomassons eerste arbeidsovereenkomst in Nederland. “Hij is een speler die altijd en overal scoort”, verklaarde Verbeek in de Volkskrant.

Zelf had hij, in 1994, net zijn actieve loopbaan beëindigd en was hij als assistent-trainer van Foppe de Haan toegetreden tot de technische staf, toen de scouts van de Friese club met de amper zestienjarige middenvelder van Koge op de proppen kwamen. “Heerenveen verkeerde door een aan Abe Lenstra gewijd theaterstuk op het hoofdveld in ruimtenood. Foppe vroeg me of ik me, bij het belofteteam, over Tomasson wilde ontfermen. Na amper een halfuur wist ik het al: die jongen kon heel goed voetballen! Ik adviseerde voorzitter Riemer van der Velde hem meteen vast te leggen.”

De twee hadden een bijzondere band: Verbeek was gecharmeerd van het talent van de Scandinaviër, en Tomasson beschouwde zijn coach als de man die hem als geen ander kon inspireren. Dat ze elkaar nu opnieuw treffen, is puur toeval. “Hij stond op een lijstje, omdat hij beschikbaar was en zelf graag terugwilde naar Nederland”, aldus Verbeek. “Ik nam daar kennis van en moedigde technisch directeur Peter Bosz aan om hem opnieuw naar De Kuip te halen.”

Na zijn succesperiode bij Heerenveen (1994 tot 1997) en een minder geslaagde passage bij Newcastle speelde Tomasson vier seizoenen voor Feyenoord. In totaal tekende hij voor 55 treffers, maar vertrok na een knetterende ruzie met voorzitter Jorien van den Herik over wedstrijdpremies. Nadien verwisselde de Deen nog driemaal van club: AC Milan, VfB Stuttgart en Villarreal. Hij beleefde er hoogte- en dieptepunten. “Maar alles overziend, kan ik niet ontevreden zijn”, weet Tomasson. “Ik deed veel ervaring op hoog niveau op en werd daardoor veel completer. Nederland trok, omdat ik me in dat land op mijn gemak voelde. Ik ga hier weer gewoon mijn stinkende best doen.”

Van dat laatste is ook Verbeek overtuigd. “Hij is gezond, fit en heeft een fantastische instelling. Er mag tijdens het EK dan een geweldige discussie zijn ontstaan over de vraag of het wel nodig is dat spelers tien tot twaalf kilometer lopen, Arsène Wenger zei me dat spelers vooral bereidheid moeten tonen. Met Tomasson hebben we zo’n speler. Hij kan in de spits spelen, maar ook erachter.”

De Deen behoort tot de groep van zeven ervaren spelers. Peter Bosz: “Daarnaast hebben we zeven jonge voetballers en een even grote middengroep.”

FC Twente huurt komend seizoen de Servische verdediger Slobodan Rajkovic (19) voor een seizoen van Chelsea, nadat hij vorig jaar werd uitgeleend aan PSV.

Vitesse en FC Groningen openen op vrijdag 29 augustus de Nederlandse competitie. Ajax (naar Willem II), Feyenoord (naar Heracles) en PSV (naar FC Utrecht) beginnen op verplaatsing. AZ opent thuis tegen NAC. De eerste toppers worden gespeeld op 20/21 september, met AZ-PSV en Feyenoord-Ajax.

FC Volendam brak de overeenkomst met topschutter Jack Tuyp (24) open tot 2011. Tim Bakens (25), een centrale verdediger van RKC, wordt transfervrij overgenomen en tekende voor een jaar.

Erik Pieters (19), een linksachter van FC Utrecht, draagt de komende vier seizoenen het shirt van PSV. Aan Chelsea werd gevraagd om de Braziliaanse verdediger Eduardo Alcides (23) nog een jaartje extra te huren.

Er werd geloot voor de eerste (30/31 augustus) en tweede (23/24/25 september) ronde, mét alle profclubs, van de KNVB-beker. Ajax-FC Utrecht, AZ-Heracles en Jong PSV-PSV springen in het oog!

Roda JC bond de Bosnische spits Adnan Secerovic (16, Slaven Zivinice) aan zich. Viatsjeslav Hleb (25), een Wit-Russische aanvallende middenvelder van MTZ-RIPO Minsk, tekende voor een jaar.

Het tv-kanaal dat livevoetbal uit de Nederlandse eredivisie zal uitzenden, gaat dat doen onder de naam Eredivisie Live. Op maandag zal Gary Lineker wekelijks een paar minuten vanuit Londen zijn mening geven, vaste commentatoren worden onder anderen Theo Reitsma, Leo Driessen, Jan Joost van Gangelen en Humberto Tan. Analisten zijn Jan van Halst en Mario Been. Johan Derksen en Wilfried Genee werden aangetrokken voor het praatprogramma ‘Doordekken’.

Nederland vond met Australië (6 september) een tweede sparringpartner, na Rusland (20 augustus). Het zijn de eerste oefenduels voor de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk.

Heerenveen verhuurde de Finse aanvaller Niklas Tarvajärvi voor een jaar aan Vitesse. Cecilio Lopez (29), een andere spits, wordt uitgeleend aan FC Volendam.

FC Groningen slaagde erin om de Zweedse centrale verdediger Andreas Granqvist (23) los te weken bij het Engelse Wigan. De international kostte één miljoen euro en tekende voor vier seizoenen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier