Wat vonden de volgers van het (inter)nationale voetbal van de doelmannen? We vroegen het aan Geert De Vlieger, Nico Vaesen en Wim De Coninck, alle drie gekeept op topniveau.

Wim De Coninck: “De topkeepers – Courtois, Neuer – zijn amper op de proef gesteld. Casillas reken ik daar niet meer bij, die is al een tijdje geen topkeeper meer. Mourinho gaf een eerste signaal, Ancelotti bevestigde. Nederland heeft met Cillessen nog geen topper, ondanks die goeie redding tegenover Silva. Die heeft nog één zeer goeie match nodig om op dat niveau te geraken. Buffon, Hart, Howard, ze stelden niet teleur. De Zuid-Amerikanen boeken progressie. Bravo gaat niet naar Barcelona als doublure voor Ter Stegen, die wordt eerste keeper. Navas bevestigt. Ochoa pakte in één match alles. Geluk, denk je, maar hetzelfde zag ik met Ajaccio tegen PSG. Ook altijd op de goeie plaats. Komen ze in Europa in handen van goeie keeperstrainers, dan maken ze progressie. En dan blijkt ook dat je geen 1m95 moet zijn, zoals wij denken. Die doelman van Ecuador was ook niet slecht. Technisch veel werk aan, maar rust en uitstraling. Net als Ospina. Ook de keeper van Lille en Nigeria, Enyeama, is een goeie. Van César, Muslera en Romero ben ik niet wild. Begovic (Stoke en Bosnië) vind ik al lang een goeie. Conclusie: aan het rijtje der groten zijn twee nieuwe namen toegevoegd: Bravo en Navas.”

Geert De Vlieger: “Goeie prestaties van een team en een goeie doelman gaan vaak hand in hand. Op een WK krijg je geen 25 ballen, maar drie à vier en die zijn vaak resultaatbepalend. In die zin zit België met Courtois goed, is mijn gevoel. Ik constateer dat het succes van de Zuid- en Midden-Amerikaanse ploegen ook met hun doelman heeft te maken, niet alleen met goeie spitsen of middenveld. Navas en Bravo zijn de beste, Ochoa schat ik wat lager in. Vielen tegen: Casillas en Akinfejev. En ook Ryan, die hier negen goals slikte en niet de doelman was die we bij Club Brugge zagen. Verdedigingen van nationale ploegen zijn soms minder sterk dan bij clubs. Copa vond ik heel gefocust, maar hij was niet resultaatbepalend.”

Nico Vaesen: “Ik zag van alles. Vliegenvangers bij Honduras, Kameroen en Ghana, onorthodoxe keepers zoals die van Ecuador en Mexico – Ochoa is geen topkeeper. Ik zag matige ‘Belgen’ zoals Kawashima, Copa of Ryan, die ik op het einde van de play-offs al minder vond en die lijn doortrok, niet die uitstraling die ik verwachtte. Ik zag de toppers op hoog niveau: Buffon, Neuer, Courtois, Lloris, César, Howard, Enyeama, Begovic. En ik zag wat ‘nieuwe’ namen bevestigen: Navas en Bravo vooral – de manier waarop die hoge ballen komt halen. Benaglio (Zwitserland) deed niks verkeerd, maar ik vond hem geen top. Twee jongens bleken passé: Pletikosa en Casillas. En in dat rijtje zit ook wel Copa, ook in Lokeren al vorig seizoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier