Bij Juventus loopt het voor geen meter.

Wie vindt dat Claudio Ranieri ontslagen moet worden als trainer van Juventus, blijft op zijn honger zitten. Dat bevestigde voorzitter Giovanni Cobolli Gigli vorige week. De club uit Turijn heeft ook niet de gewoonte om trainers tijdens het seizoen te ontslaan. Dat gebeurde de afgelopen 40 jaar nog maar twee keer: in 1969 met Luis Carniglia en tijdens het seizoen 1990/91 met Gigi Maifredi.

Na zes matchen staat Juve met amper negen punten slecht gerangschikt. Nog geen enkele keer kon het met zijn basiself spelen. Een typeploeg is er niet, waardoor er geen basis is om op terug te vallen. Van de nieuwkomers krijgen de aanvallende spelers Amauri en Sebastian Giovinco een voldoende. Christian Poulsen en Olof Mellberg toonden hun meerwaarde nog niet. Ranieri wordt ook verweten dat hij de wedstrijden slecht leest, te laat vervangingen doorvoert, of dat helemaal niet doet. Vooral zijn keuze om de oude spelers op de bank te houden, bleek ongelukkig. De oude garde wordt dus weer belangrijk: Alessandro Del Piero, Pavel Nedved en Mauro Camoranesi moeten Juventus weer op gang trekken.

Ranieri wordt ook niet geholpen door de aanhoudende blessurelast. Drie weken geleden viel topschutter David Trezeguet nog uit voor vier maanden. Doelman Gianluigi Buffon hernam na een vorige blessure te snel (tegen Palermo) en zal vier Serie A-matchen en de CL-uitwedstrijd bij Real Madrid missen. Ook Camoranesi ligt nog drie weken in de lappenmand. Met Vincenzo Iaquinta, Mellberg, Cristiano Zanetti en Nicola Legrottaglie telt de ploeg zeven onbeschikbare sterkhouders.

Cobolli kreeg ook kritiek omdat de club twee jaar geleden Zlatan Ibrahimovic liet vertrekken naar Inter. “Omdat hij in de Serie B een jaarloon van zes miljoen euro eiste”, verdedigde hij de beslissing. “Wij zijn Inter niet, wij hebben geen mecenas zoals Massimo Moratti, wij hebben een project. Als Moratti morgen opstapt, is het daar afgelopen.”

Positief nieuws was dat jeugdinternational Giovinco (21), vorig jaar bij Empoli, een nieuw contract voor vijf jaar tekende. Hij zal het eerste seizoen één miljoen euro verdienen, een bedrag dat elk jaar omhoog gaat.

Zaterdag speelde Italië 0-0 gelijk in Bulgarije. Bondscoach Marcello Lippi verving de geblesseerde doelman Gianluigi Buffon door Marco Amelia van Palermo. Door de blessure van Buffon werd in extremis Gianluca Curci opgeroepen als tweede doelman. Op de rechterflank debuteerde de 25-jarige Simone Pepe van Udinese. Hij verving de geblesseerde Mauro Camoranesi. In de spits startte Alberto Gilardino. Luca Toni viel in de slotfase in. Vanavond speelt Italië in Lecce tegen Montenegro.

Sampdoria, binnenkort tegenstander van Standard in de poules van de UEFA Cup, bevestigde dat de positie van trainer Walter Mazzarri niet in gevaar komt. Vorig jaar werd Mazzarri (47, aan zijn tweede seizoen bezig) bedolven onder lof, nu is na een mislukte competitiestart kritiek zijn deel. De club ontkende ook formeel dat Antonio Cassano naar Manchester City gaat. Pas na de Europese wedstrijden wil de club een sportieve balans opmaken.

Calisto Tanzi, ex-patron van Parmalat en de man die in de jaren 80 Parma vanuit het niets groot maakte, is veroordeeld tot dertien jaar cel. In 2003 ging de holding over de kop na een frauduleus failliet, meteen ook het einde van het sprookje van de voetbalclub uit de provinciestad die zich wilde meten met de allergrootsten. Onder Tanzi won Parma twee keer de UEFA Cup en drie keer de Italiaanse beker.

Ruud Gullit wordt voor AC Milan scout en contactpersoon op de Noord-Europese markt, met speciale aandacht voor Nederland.

Palermo verlengde na de zege tegen Juventus het contract van trainer Davide Ballardini tot 2011. Ballardini, die vorig jaar Cagliari miraculeus gered had, was na de eerste speeldag ingehaald om Stefano Colantuono te vervangen. Hij kreeg toen maar een contract tot het eind van het seizoen.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier