Alessandro Del Piero is nog lang niet versleten.

Voetbalprentjesbedrijf Panini selecteerde Alessandro Del Piero alvast voor zijn EK-album. Italiaans bondscoach Roberto Donadoni maakte zijn selectie echter nog niet. Zijn definitieve keuze zal hij pas vrijgeven op 28 mei. Om druktechnische en commerciële redenen werd de Paniniselectie – waarbij van elk deelnemend land twintig spelers worden opgenomen – al gemaakt op 20 februari. De keuze voor Del Piero noemde commercieel manager Antonio Allegra “een gok, maar waarschijnlijk een goede.” Twee jaar geleden kwam in de WK-selectie van Panini Christian Vieri voor die vervolgens niet opgeroepen werd door Marcello Lippi.

Dat Donadoni Del Piero meeneemt, is lang niet zeker. De bondscoach kan kiezen uit een hele rits aanvallende spelers. Maar de 85-voudige international is op zijn 33ste wel aan een heel sterk seizoen bezig. Nochtans begon het allemaal moeizaam. In september en oktober belandde Alex een paar keer op de invallersbank, werd een keer niet geselecteerd voor de Squadra, terwijl ook zijn contractbesprekingen met Juventus aansleepten.

Eind oktober keerde alles: eerst bereikte Del Piero een nieuwe overeenkomst tot 2010, vervolgens werd hij vader van een zoontje Tobias en daarnaast dwong hij weer een basisplaats af in de 4-4-2 waar trainer Claudio Ranieri aan vasthoudt. Slechts een zeldzame keer stelt Ranieri zijn drie topspitsen ( Trezeguet-Iaquinta-Del Piero) samen op. Meestal start Trezeguet aan de zijde van Del Piero, die volgens France Football met elf miljoen euro (salaris en commerciële contracten samen) momenteel de best verdienende Italiaanse voetballer is. Hun berekeningen situeren hem op de veertiende plaats in Europa, terwijl hij vorig seizoen nog de zevende bestbetaalde prof geweest zou zijn.

Vorige week nam Del Piero deel aan de afscheidswedstrijd van een van zijn beste voetbalvrienden, Ivone de Franchescini met wie hij samen bij Padova voetbalde. In 1993 maakte hij de overstap naar Juventus, waarmee Del Piero zijn vijftiende seizoen in de Serie A volmaakt. In maart stak hij Gaetano Scirea voorbij, tot dan met 552 officiële wedstrijden de speler met de meeste optredens voor de Bianconeri.

Intussen liet de voorzitter van het Italiaans Olympisch comité (CONI), Gianni Petrucci, verstaan dat hij voorstander is van het opnemen van Del Piero in de Olympische selectie.

Luigi Del Neri (57) verlengde zijn contract als trainer bij Atalanta Bergamo met een jaar. Del Neri is aan zijn eerste seizoen toe bij de club en gaat volgend jaar 850.000 euro verdienen.

Bondscoach Roberto Donadoni, aan de slag sinds augustus 2006, gaf aan dat hij ook na het EK wil doorgaan als Italiaans bondscoach. Donadoni’s contract loopt op het eind van de campagne in Oostenrijk en Zwitserland af. De Italiaanse voetbalbond wil niet té vroeg beslissen of het al dan niet met hem doorgaat.

Fiorentina bereikte als enige Italiaanse club de halve finales van een Europabeker. In de 106e Europese wedstrijd uit de clubgeschiedenis schakelde het PSV uit, na een 0-2-zege in Eindhoven. Het is de eerste Europese campagne van de club uit Firenze sinds het failliet en de overname in 2002. Als Fiorentina Glasgow Rangers uitschakelt, speelt het voor de vierde keer een Europese finale. In 1961 won het de beker voor bekerwinnaars, een jaar later verloor het de finale in diezelfde beker, in 1990 was het verliezend finalist in de UEFA Cup.

Marco Ballotta, met zijn 44 jaar de oudste speler ooit in de Serie A, kondigde aan dat hij er volgend jaar nog een seizoen bij doet. Bij Lazio wordt de doelman, die sinds 1990 220 matchen in de Serie A afwerkte, volgend jaar de doublure voor Juan Pablo Carrizo, de Argentijn die voor dit seizoen al verwacht werd maar door paspoortproblemen niet speelgerechtigd geraakte.

Oud-bondscoach Arrigo Sacchi werd door de rechtbank van Brescia verplicht het vaderschap te erkennen van een vijfjarig meisje. Het verdict kwam er na een DNA-analyse. Sacchi is gehuwd en heeft twee dochters.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier