Lehmann en Tarnat zijn mekaars tegenpolen.

De eer van oudste speler in de Bundesliga moeten ze overlaten aan Tomislav Piplica, de invallersdoelman van Energie Cottbus. De Bosniër mag op 5 april zijn 40ste verjaardag vieren. Maar ook Michael Tarnat (op 27 oktober) en Jens Lehmann (op 10 november) naderen stilaan die mijlpaal. Beide routiniers liggen er alvast niet wakker van en blijven meedraaien bij Hannover 96 en VfB Stuttgart.

Vooral Tarnat begint echter slijtageverschijnselen te vertonen. De linkerverdediger stond maar liefst elf maanden langs de zijlijn na een spierscheur en operatie aan zijn linkerdijbeen. De man van het harde en uiterste precieze afstandsschot wordt in de mogelijk laatste maanden van zijn actieve loopbaan bovendien geconfronteerd met degradatievoetbal. Een bijzonder pijnlijke ervaring voor de oud-international (19 caps), die vooral wordt geprezen om zijn rust. “Godzijdank is hij er weer bij. We kunnen zijn ervaring meer dan gebruiken”, aldus trainer Dieter Hecking. “Het kan dat ik er nog een seizoen bij doe”, stelt Tarnat. “Als mijn lichaam een gunstig signaal geeft. Ik weet immers dat ik nog een belangrijke speler ben voor mijn ploeg.” Mocht hij toch beslissen te stoppen, dan wacht er hem bij Bayern München een functie als talentscout. Een job die hem al een tijdlang werd aangeboden door manager Uli Hoeness.

In tegenstelling tot Tarnat geldt Lehmann dan weer als een vulkaan, die af en toe uitbarst. De doelman was in 2009 al driemaal betrokken bij incidenten. Eind januari kreeg de ex-international (61 caps) een geldboete nadat hij de ergernis over zijn ploeggenoten na de 5-1-nederlaag in het bekerduel tegen Bayern München niet voor zich kon houden. In de heenwedstrijd van het UEFA Cupduel trok hij dan weer de aandacht met een opmerkelijke actie: de heetgebakerde goalie sloeg bijzonder geïrriteerd de haarband van het hoofd van Khalid Boulahrouz, nadat de Nederlander een luchtduel had verloren. Tegen Hoffenheim wierp hij dan weer de schoen van de Bosniër Sead Salihovic in doel. Zijn grapje werd niet echt gewaardeerd.

Bayern München polste oud-international Rudi Völler, momenteel sportief directeur bij Leverkusen, als opvolger voor manager Uli Hoeness. Die laatste stopt op het einde van het seizoen en wordt mogelijk de nieuwe voorzitter.

Michael Schumacher, de zevenvoudige wereldkampioen F1, legde 875 euro bij voor de transfersom van 10 miljoen euro die FC Keulen dient te betalen aan Bayern München voor international Lukas Podolski.

Een vertraging van tien minuten dreigt voor Andreas Ibertsberger en Christoph Janker vervelende gevolgen te krijgen. Het tweetal van Hoffenheim kwam te laat bij een dopingcontrole, wat voor de Duitse voetbalbond gelijk wordt gesteld met het gebruik van verboden middelen.

Energie Cottbus verlengde de overeenkomsten van de Albanese middenvelder Ervin Skela (32) en manager Steffen Heidrich tot 2011.

Tweedeklasser 1860 München nam afscheid van trainer Marco Kurz (39). Oud-speler Micky Stevic (39) beschikt als sportief directeur nog altijd niet over een contract, een potentiële investeerder van 4,5 miljoen euro haakte af. De Europese finalist van 1965 en kampioen van 1966 staat op de rand van de afgrond.

Tweedeklasser Greuther Fürth zorgde voor een opmerkelijk feit. Het verlengde het contract met zijn hoofdsponsor tot 2018, de langste overeenkomst ooit in de Bundesligageschiedenis.

Tolgay Arslan (18), een talentrijke spits en jeugdinternational van Borussia Dortmund, tekende tot 2013 bij HSV.

Hoffenheim verbond manager Jan Schindelmeister en GeschäftsführerJochen A. Rotthaus tot 2014 aan zich.

Doelman Dennis Eilhoff (26) bereikte met de clubleiding van Arminia Bielefeld een akkoord voor een verlengd verblijf tot 2011.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier