Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Paul Scholes is hersteld van zijn dipje.

Vorig seizoen leek het dat de tijd Paul Scholes (34) aan het inhalen was. De snelheid leek afgebot, hij werd wat meer in de wind gezet dan normaal door zijn tegenstanders en de timing en precisie van zijn passes was ook niet meer zo accuraat. Hij legde nog wel zijn meters af, maar de impact van Scholes op het middenveld van United was aan het afbotten.

Maar zie, het ene jaar is het andere niet. Dit seizoen eist Scholes weer een belangrijke rol op. Uit de statistieken zoals die vorige week werden opgetekend blijkt zelfs dat Scholes de meest accurate passer van de Engelse eerste klasse is. Van de 309 passes die hij tot voor de wedstrijd van zaterdag dit seizoen al in de competitie had verstuurd, bleken er 92,6 procent juist aan te komen. Meteen blijkt waarom Scholes in de pikorde op het middenveld spelers als Michael Carrick en Anderson voorbijstak. Ter vergelijking: tot vorige week haalde Steven Gerrard (Liverpool) een gemiddelde van 70,6 procent goeie passes per wedstrijd. Frank Lampard (Chelsea) scoorde 72,3 procent, Gareth Barry (Man. City) 68,1 procent.

Hoe het komt? Door het speciale regime dat de oudjes van United genieten. Help the aged doopten de Engelsen de ‘campagne’ al. Scholes vindt dat een persoonlijk affront. Hij zegt in interviews nog steeds altijd alles te willen meetrainen, maar het zijn de coaches die hem voortdurend vragen of hij hier en daar geen vrije dag wil.

Iets meer dan vijftien jaar geleden debuteerde Scholes op het hoogste niveau voor United. Zijn hogere vormpeil komt net op tijd, aan het einde van dit seizoen is hij einde contract. Maar Alex Ferguson liet al verstaan dat Scholes zal mogen bijtekenen. De speler zelf overweegt binnenkort met een trainersopleiding te starten, om het ‘hiernamaals’ stilaan voor te bereiden. Opvallend: al in augustus 2004 stopte Scholes als international, om zijn carrière bij United te verlengen. Goed gelukt als strategie.

De ban is gebroken voor Marouane Fellaini: tegen Bate Borisov maakte hij voor Everton zijn eerste van het nieuwe seizoen. Fellaini scoorde vorig seizoen acht keer.

De topper tegen Arsenal blijft Emmanuel Adebayor achtervolgen. Hij kreeg eerder al voor een trap tegen Robin van Persie drie speeldagen schorsing en daar komen nu nog eens twee speeldagen voorwaardelijk bovenop voor het provoceren van de bezoekende fans bij het vieren van zijn doelpunt. Bovendien krijgt hij ook nog eens een boete van 25.000 pond. De voorwaardelijke straf blijft gelden tot december 2010. Als hij zich voor die datum nog eens misdraagt, wordt ze effectief.

Michael Owen stapte al na twintig minuten tegen Wolfsburg met een liesblessure hinkend van het veld. Hij is een week of drie out. Het was de eerste Champions Leaguewedstrijd voor Owen in vijf jaar. Ryan Giggs maakte tegen de Duitsers zijn 150e doelpunt voor United. Ritchie De Laet zag zijn contract verlengd met twee jaar.

Financiële problemen blijven Portsmouth, zaterdag voor het eerst winst, achtervolgen. Eigenaar Sulaiman al Fahim, die vrijdag in het ziekenhuis van Dubai werd opgenomen met een niercrisis, kon de lonen van september niet betalen en gaat nu een deel van zijn aandelen doorverkopen aan een landgenoot.

Bij Liverpool wordt shirtsponsor Carlsberg, al aanwezig op de truitjes sinds 1992, vanaf volgend seizoen vervangen door een bank, de Standard Chartered. De deal loopt tot 2014 en is jaarlijks zo’n 22 miljoen euro waard.

Pascal Chimbonda (Blackburn) is zijn rijbewijs voor zes (!) maanden kwijt. De Fransman, die eerder voor Tottenham, Wigan en Sunderland speelde, heeft al een heel verleden in het verkeer, inclusief rijden zonder verzekering. Vandaar dat de straf voor twee ogenschijnlijk banale overtredingen (82 mijl én 91 mijl in plaats van de toegestane 70) zo zwaar is.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier