Pierre van Hooijdonk scoorde tweemaal tegen Tsjechië.

In het eerste WK-kwalificatieduel tegen Tsjechië was er een hoofdrol weggelegd voor een spits die slechts vijf jaar jonger is dan bondscoach Marco van Basten : Pierre van Hooijdonk. Hij mag dan in november zijn 35e verjaardag vieren, de inbreng van Van Hooijdonk was vernieuwend. Dick Advocaat, Guus Hiddink, Louis van Gaal en Frank Rijkaard gebruikten de spits van Fenerbahçe voornamelijk als breekijzer. Alleen tegen de kleine landen en in een oefeninterland tegen onze Rode Duivels mocht Pi-Air in de basisopstelling beginnen. Tot vorige woensdag stond de teller wat betreft basisplaatsen op drie.

Door de afwezigheid van Ruud van Nistelrooy brak Van Basten met deze traditie. Hij deed wat zijn voorgangers niet aandurfden : Van Hooijdonk tegen een zware tegenstander laten starten. De international zelf achtte zich geschikt voor zijn taak. “Ik zou mezelf onder de huidige omstandigheden altijd opstellen”, sprak hij vooraf. “Ik ben beter dan zes jaar geleden. De statistieken geven dat aan”, luidde zijn commentaar achteraf in De Telegraaf. Hoewel de aanvaller vooral doelde op zijn loopbaan als clubspeler (319 goals in 480 duels), zijn de cijfers bij Oranje inmiddels even indrukwekkend.

Met zijn twee goals maakte Van Hooijdonk zijn opwachting in de toptwintig van Oranje-topscorers aller tijden. Hij is dan ook een van de meest effectieve spitsen die het Nederlandse elftal heeft gekend. Berekend naar het aantal doelpunten (veertien) gerelateerd aan het aantal minuten (1212) doet alleen Bep Bakhuys beter met 28 goals in 23 interlands. Het hoge gemiddelde is een van de voordelen van de rol van invaller, maar dat profijt wil Van Hooijdonk met plezier laten vallen. Want dat betekent dat hij basisspeler is en niet langer supersub. (FV)

Louis van Gaal vindt dat spelers voortaan de commissie voor een makelaar zelf moeten betalen, zo liet de technisch directeur weten in de Volkskrant. In de huidige gang van zaken betaalt de club de spelersbegeleider bij een transfer. PSV nam afgelopen weekend tegen RKC afscheid van Harry van Raaij als voorzitter. Guus Hiddink behaalde zijn 150e overwinning. Jong Oranje speelde 0-0 gelijk tegen Tsjechië. De ploeg van Foppe de Haan was de betere ploeg, maar kon niet scoren. Salomon Kalou (Feyenoord) wil graag Nederlander worden. De negentienjarige aanvaller uit Ivoorkust hoopt daardoor voor Oranje te kunnen uitkomen. Michael Mols ging niet in op een aanbieding van NEC. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord), Smolders (RBC Roosendaal), Vennegoor of Hesselink (PSV) 4 goals ; 4. Denneboom (NEC), Christiano (Roda JC), 3 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier