Vanavond kennen we de tegenstander van Genk in de bekerfinale. Na een 1-2-nederlaag in de heenwedstrijd tegen Cercle staat KV Kortrijk in het Jan Breydelstadion voor een moeilijke opgave: de nul houden en twee keer scoren. De nul houden is een realistische ambitie. KVK slikt weinig goals: slechts 30 in de competitie – alleen Anderlecht (27) en Zulte Waregem (29) deden nog beter. Het krijgt ook niet méér goals tegen op verplaatsing (15) dan thuis (15) en de nul hield het zelfs al vaker buitenshuis (5x) dan op eigen veld (3x). Het probleem is scoren. In 15 uitwedstrijden deed het dat maar 7 keer en het laatste uitdoelpunt dateert al van 20 oktober. Uit maakte het maar twee keer twee doelpunten: op KV Mechelen (0-2) en op… Cercle (1-2). Het is dus niet onmogelijk.

Voor de spelers is dit hét moment om een topprestatie te leveren. Met een kwartfinale tegen STVV en een halve finale tegen Cercle of Oostende in het vooruitzicht organiseerden ze in december een staking omdat er nog geen duidelijkheid was over de premies tot en met de finale. Het zorgde voor barsten in het blok: het gebeurde zonder medeweten van trainer Hein Vanhaezebrouck en de vijf Vlaamse spelers staakten niet mee. “Ik denk dat alle partijen daaruit leerden”, zegt Mustapha Oussalah (31) de speler met de langste dienststaat in de A-kern van KVK (4 jaar). “De directie was verrast, maar deed toch een geste omdat ze zag dat we zo gemotiveerd waren om de finale te halen. Wij excuseerden ons tegenover de trainer en toonden op het veld dat we een ploeg zijn: Vlamingen, Franstaligen of Fransen, iedereen geeft zich honderd procent. Dat is het belangrijkste dat we daaruit moeten halen.”

Voor Kortrijk zou het de tweede (opeenvolgende) Cofidis Cupfinale in zijn geschiedenis zijn. Maar zelf bereikte Oussalah al met drie verschillende clubs de bekerfinale: met Moeskroen in 2006 tegen Zulte Waregem, in 2007 met Standard tegen Club Brugge en vorig seizoen met Kortrijk tegen Lokeren. Alle drie gingen ze verloren. “Voor mij is ook die terugmatch tegen Cercle een finale”, zegt hij. “Zo zit het in mijn hoofd. In de heenwedstrijd is ons spel er onvoldoende uit gekomen: iedereen weet dat de verdediging van Cercle traag is en dat wij over snelle spelers beschikken, maar we speelden te veel met de lange bal en hielden niet de hele tijd dezelfde pressing aan. Het wordt moeilijk om ons te kwalificeren. Wat denk jij?”

Het kan voor Kortrijk een voordeel worden dat Cercle drie dagen later aan play-off 3 begint en dat het behoud voor de vereniging het allerbelangrijkste is. De bekerfinale bereiken zou wel een mentale boost geven, maar hoe diep ga je daar fysiek voor? Stel dat er verlengingen komen: ga je je daarin dan kapotspelen met het risico jouw al niet grote behoudskansen nog te verminderen? “Ik denk dat zij match per match zullen nemen”, zegt Oussalah, “en net als wij helemaal gefocust zullen zijn op het bereiken van de finale.”

Zelf is hij als offensieve linksback een van de gevaarlijkste wapens van Kortrijk. “Dat dank ik aan mijn ploegmaats en aan de trainer”, zegt hij. “Hij brengt het beste in mij naar boven.” Dat hij met vier doelpunten de op een na beste goalgetter van zijn ploeg is, zegt ook veel over die ploeg. “We zijn geen ploeg van individualiteiten, ons sterkste element is het blok dat we vormen. Daarom willen we die fout van in december absoluut niet meer maken.”

En als die ploeg de bekerfinale niet haalt, kan hij nog altijd via play-off 2 voor het eerst in de geschiedenis van de club Europees voetbal afdwingen. “Zwijg over Europees voetbal. (lacht) Wat wil je dat ik daarop zeg? Niets is makkelijker dan iets met de mond te doen. Ik verkies daarover te zwijgen en elke wedstrijd het maximum te geven, ook in play-off 2. Want het beroep van profvoetballer is het mooiste dat er bestaat. We staan ’s morgens op en gaan biljarten (in het spelershome, alvorens te trainen, nvdr). Kan je je dat voorstellen?” (lacht)

In oktober al tekende Oussalah bij Kortrijk een nieuw contract tot 2015. Vanhaezebrouck deed dat nog niet. “Is hij einde contract? Ik wist dat zelfs niet. Daar ben ik niet mee bezig. Ik denk dat hij slim genoeg is om die besprekingen zelf te doen.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Voor mij is ook die terugmatch tegen Cercle een finale.”Mustapha Oussalah

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier