Luik ging als leider van oud naar nieuw.

door daniel devos

Charleroi, Oostende en Bergen waren vóór het seizoen de titelfavorieten. Maar halverwege voert Luik de rangschikking aan. Misschien kunnen de Luikenaars die koppositie wel tot het einde van het seizoen behouden. Laten we niet vergeten dat ze in september in Knokke al kampioen Charleroi in het zand deden bijten voor de supercup. Met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar heeft Luik de jongste kern van eerste klasse. En toch beschikt de selectie van coach Dario Gjergja over behoorlijk wat maturiteit. De spelers zijn bovendien erg complementair en bereid om hard voor elkaar te werken.

De favorieten lieten het dus afweten. Charleroi, dat coach DrazenAnzulovic verving door GiovanniBozzi – die na twee jaar als sportief manager in Luik dus opnieuw als coach op de bank zit – mist duidelijk MattWalsh, de grootste wegbereider van de laatste titel.

Ondanks de zware investeringen is Oostende hetzelfde scenario aan het beleven als vorig seizoen. De kustjongens staan pas zevende en zouden dus, als het seizoen nu was afgelopen, zelfs de play-off missen. Spelverdeler TrevorHuffman is al verschillende weken buiten strijd, terwijl VladanVukosavljevic en JavierMujica, de twee spelers die voor een meerwaarde moesten zorgen, inmiddels alweer naar huis zijn gestuurd.

Ook Bergen stelde teleur. Het team verloor zijn coach ChrisFinch al na één speeldag. De Henegouwers hadden tijd nodig om zich daarna aan te passen aan de methodes van ArikShivek. Ook de blessure van TravisConlan was een streep door de rekening van de ploeg en de clubleiding.

Aalst, vorig seizoen nog verrassend derde, bengelt nu onderaan. De rooftocht van Oostende, dat Trevor Huffman, MattLojeski en StéphanePellé weghaalde, liet immers sporen na, net als het vertrek van DamianCantrell. Daarbovenop werd ook dit team geteisterd door heel wat blessureleed.

Het initiatief van Gent om met tien Belgen en slechts twee Amerikanen te spelen, werd met veel enthousiasme onthaald en dat werd nog versterkt door de onverwachte zege tegen Charleroi in het begin van de competitie. LionelBosco bleef nochtans met de voeten op de grond want hij zei dat hij “vreesde voor een periode met vier of vijf nederlagen op rij”. Dat is inmiddels ook gebeurd. Het ondermijnde het moreel van de Gentse troepen, coach FilipWintein werd ontslagen en er begonnen twijfels te rijzen over het concept. Erg jammer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier