Marcin Wasilewski werd vorige week in Antwerpen voor de derde keer geopereerd. Een goede vriend van de Pool die hem de dag erna in het ziekenhuis bezocht, zag dat hij zwaar had geleden tijdens die ingreep. “Marcin heeft me verschillende keren gezegd dat hij evenveel heeft afgezien van de operatie als van het moment zelf van de breuk”, aldus de man.

De Pool, die door Anderlecht wordt gesteund als hij beslist naar een burgerrechtbank te stappen, hoopt deze week het ziekenhuis te verlaten. Eerst richting Belgische woonplaats, daarna naar Polen, want de belaagde Wasilewski’s willen nu rust. Hun dochtertje reisde al af met de schoonzus van Wasyl. De rest van de familie volgt, ook hun zoontje dat al voor paars-wit voetbalt en zwaar onder de indruk was van het voorval.

De medische staf van Anderlecht was vorige week verbaasd dat de röntgenfoto’s van de breuk van Wasyl de media haalden, zowel in België als in Polen. Een werknemer van het hospitaal zou de foto’s hebben ‘geleend’ en bood ze in de media aan voor 1000 euro. Het ziekenhuis overweegt juridische stappen, Wasilewski niet.

Terwijl de Pool bekomt van de affaire, ging het leven in Luik gewoon door. Daar werden ze zaterdag ook met een breuk geconfronteerd: in een duel met KoenPersoons werd Steven Defour geraakt. Hij is een paar maanden out. Na de wedstrijd viel Laszlo Bölöni weer uit zijn rol, toen hij het noodzakelijk vond de media de levieten te lezen en blij was tegen Arsenal zijn bande de salopards terug te vinden.

Speeldag één na dé affaire was – helaas – alweer geen voorbeeld van onberispelijk gedrag. Zo kwamen maandagmorgen twee klachten, eentje van Cercle en eentje van Charleroi, binnen bij de Pro League. Aanleiding: incidenten langs de lijn tijdens en na de wedstrijd, met verwijten aan het adres van de Bayats én het duo Staelens De Boeck.

Aanstaande vrijdag, zegt Ludwig Sneyers namens de Pro League, komt op het directiecomité de ethische commissie ter sprake. Men wil snel werk maken van een juridisch kader voor wat (verbaal) kan en niet kan op en rond een veld. Sneyers: “In disciplinaire zaken treden we nu, eindelijk, heel snel op. Wat we nu – ook snel – moeten doen, is een reglement opstellen dat alles duidelijk aflijnt voor spelers, trainers, clubleiders en andere betrokkenen. Ook wie moet en kan bestraffen. We zouden dit liefst binnen onze liga houden. Als we nu iemand sanctioneren en naar Brussel roepen, zegt die: waarvoor zou ik komen?” S

PIERRE BILIC EN PETER T’KINT

De Pro League wil snel werk maken van een juridisch kader voor wat kan en niet kan op en rond een veld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier