Verontrustend bericht: Roger Federer tuimelt voor het eerst in tien jaar uit de top vier. In een eerdere fase op Wimbledon hadden we al vernomen dat de Zwitser voor het eerst in 36 grandslamtoernooien niet tot de kwartfinale was doorgestoten. Hoe laag kan je vallen als god? Hoeveel uppercuts kan de grootste tennisser aller tijden nog incasseren? Moest hij niet gestopt zijn op een hoogtepunt? Zijn Wimbledonwinst van vorig jaar was misschien een goed moment geweest om te zeggen: dames en heren, vanaf heden gebruik ik mijn racket als Zwitserse kaasrasp. Oké, dat hij er de Spelen in Londen nog even bij nam op zoek naar olympische glorie in het enkelspel – in Peking 2008 won hij al goud in het dubbelspel – daar konden we nog begrip voor opbrengen. Maar wat sindsdien volgde, is één langgerekte doodsreutel. Halve finale Australian Open, kwartfinale Roland Garros, tweede ronde Wimbledon – nochtans zíjn toernooi -… Het gaat onmiskenbaar in dalende lijn. Waren wij Federer, we wachtten niet tot de ultieme afgang op de US Open om ons afscheid aan te kondigen.

Op zoek naar redenen voor de neerwaartse trend komen we eerst en vooral bij Rogers leeftijd uit: op 8 augustus wordt hij 32. Dat is de pensioengerechtigde leeftijd in het tennis eigenlijk al voorbij. Om maar een paar grootheden te noemen: Pete Sampras stopte op zijn 31e, Andy Roddick op zijn 30e, Filip Dewulf op zijn 29e,… Maar misschien is er nog een reden voor de mindere vormcurve van de Zwitser van de Eeuw. Namelijk: een sponsorcontract dat hij in het najaar van 2012 afsloot. Toen werd hij het nieuwe gezicht van het Franse champagnehuis Moët & Chandon, iets wat hem veel kritiek opleverde in sportkringen. Kan een sporter zijn naam verbinden aan een alcoholhoudend drankje? Waarom niet, waren we toen geneigd te denken. Maar sinds dat moment zijn er ten huize van Federer niet veel redenen meer geweest om een glaasje topchampagne te schenken. Ja, toernooiwinst in het Duitse Halle onlangs nog, maar daar moet een zevenvoudig Wimbledonkampioen niet mee thuiskomen. Dat is alsof Bradley Wiggins een kratje exclusieve wijn laat overvliegen nadat hij het criterium van Ploegsteertegem gewonnen heeft.

Daarom deze warme oproep aan Roger: stop vooraleer je een karikatuur van jezelf wordt. Zegt het spreekwoord in de tenniswereld immers niet: je bent maar zo goed als je laatste match?

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Pedro del Torre, Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier