De voormalige Standardcoach en de ex-Anderlechtverdediger blikken vooruit op de topper van zondag en gaan daarbij geen enkel heet hangijzer uit de weg. ‘Er is een compleet gebrek aan discipline bij Standard.’

Als je RobertWaseige (70) en BertrandCrasson (38) samen zet, krijg je een leuke combinatie van Luiks realisme en Brusselse branie. Terwijl Crasson het voetbal, als co-commentator bij Belgacom TV, op de voet volgt, bekijkt Waseige de zaken iets meer vanop afstand. Maar of het nu gaat over de crisis bij Standard, de machtsovername van Anderlecht of de mentaliteit van de jonge talenten, Waseige en Crasson nemen geen blad voor de mond.

In het begin van het seizoen riep Standard allerlei excuses (‘we pieken naar de Champions League’, ‘het verschil wordt op het einde van het seizoen toch gehalveerd’, …) in voor de lamentabele seizoensstart. Maar is het probleem niet dat Standard zo bezig was met pieken dat het nooit in zijn ritme is gekomen?

Waseige: “Dat is inderdaad het geval. Al moet ik wel zeggen dat LucianoD’Onofrio erin geslaagd is om de echte crisis te verijdelen. En Standard heeft natuurlijk het excuus van de vele geblesseerde basisspelers. Als je dan ook nog in rekening brengt dat het centrale verdedigersduo Felipe en VictorRamos een groot deel van de voorbereiding heeft gemist, dan weet je het wel. De verdediging is wat mij betreft het grootste zorgenkind van Standard.”

Mogen we Felipe en Victor Ramos als mislukte transfers beschouwen?

Waseige: “Dat zou ik niet durven zeggen. Ik denk dat ze zeer complementair zijn. Ramos is snel, anticipeert goed en Felipe is dan weer een heel goede mandekker. Geef hen nog wat tijd om zich aan te passen.”

Crasson: “Ik sta vooral versteld van de positionele blunders die MarcosCamozzato opstapelt. Intrinsiek is hij nochtans de beste rechtsback van de Jupiler Pro League.”

Bewijzen de tegenvallende resultaten van Standard niet gewoon dat ze het vertrek van Onyewu onderschat hebben?

Waseige: “Ik overdrijf niet als ik zeg dat de andere verdedigers verweesd achterbleven na het vertrek van Onyewu. Maar er is meer aan de hand. Er is een compleet gebrek aan discipline bij Standard. Spelers lopen er nonchalant bij en dat wreekt zich, zeker als de resultaten beginnen tegen te vallen.”

Ook op het middenveld loopt het stroef. Is het middenveld te afhankelijk van Steven Defour?

Waseige: ” Defour is zo’n jongen die pas erkenning krijgt op het moment dat hij er even niet bijloopt. Dan pas ziet iedereen hoe belangrijk hij is. Er zijn veel mensen die zich verschuilen achter de afwezigheid van Defour.”

Crasson: “Defour is de enige Standardspeler die het ritme van een wedstrijd kan bepalen. Hij beslist wanneer er versneld wordt, wanneer er getemporiseerd wordt. Zulke spelers zijn zeldzaam. Maar dat is nog altijd geen verklaring voor het minder presteren van de andere sterkhouders.”

De gouden aanvalsdriehoek is niet meer wat hij vorig jaar was …

Crasson: “Voor mij is Igor De Camargo – samen met Defour – de belangrijkste speler voor dit Standard. Hij is de verpersoonlijking van Standard op zijn best. Hij verovert ballen, is alomtegenwoordig en neemt het team op sleeptouw. Over Jovanovic kun je zeggen wat je wil, maar hij heeft er toch maar mooi alweer tien tegen de netten getrapt. DieumerciMbokani is de enige van de drie die echt door de mand is gevallen, in de competitie althans.”

Versterking voor de ziekenboeg

Is er niet meer aan de hand dan geblesseerde sterkhouders en basisspelers die uit vorm zijn?

Crasson: “Bepaalde spelers dachten dat ze er al waren. LaszloBölöni heeft hen er nochtans meermaals voor verwittigd. Toch zijn er die denken dat ze al tien of vijftien miljoen euro waard zijn omdat ze twee seizoenen in de eerste ploeg hebben gespeeld en een paar Europese wedstrijden op hun actief hebben staan. Geloof me maar als ik zeg dat ze nog heel ver van de echte top verwijderd zijn. De Witsels, Dalmats en Mbokani’s moeten zichzelf maar eens in vraag stellen. Doen ze dat, dan zie ik Standard nog terugkomen.”

Waseige: “De groep moet nu eerst en vooral resultaten zien neer te zetten. Als ze wat vaker op veilig hadden gespeeld, zouden ze nu een pak meer punten hebben. Maar in plaats van het resultaat voorop te stellen, waren sommige spelers vooral bezig met het tentoonspreiden van hun kunnen. Men spreekt soms van de Standardvedetten, ik weet niet of daar al sprake van is … Ik zou het eerder jonge talentvolle spelers noemen.”

Er wordt soms gezegd dat de spelers slecht spelen om Laszlo Bölöni te saboteren. Geloven jullie daar iets van?

Crasson: “Neen, absoluut niet. Ik denk niet dat het zo werkt.”

Waseige: “Ik geloof ook niet in sabotage, maar het kan natuurlijk ook iets subtieler. De spelers kunnen er iets minder voor gaan, zonder echt met opzet slecht te spelen. Gewoon iets minder inzet, iets minder wil om te knokken. Daarom snap ik niet dat iemand zoals BenjaminNicaise nu niet meer aan spelen toe komt.”

Crasson: “Dat snap ik ook niet. Bölöni had het in het verleden over zijn ‘bende smeerlapjes’, en Nicaise is zo’n smeerlapje. Zulke spelers zijn van onschatbare waarde, zeker voor een ploeg die niet draait.”

Moet Standard zich nu niet op de transfermarkt storten?

Waseige: “Als ze een koopje kunnen doen, moeten ze het niet laten. Maar ik geloof niet in het kopen van spelers omdat ze goed zijn. Je koopt enkel een speler omdat je hem nodig hebt.”

Ze hebben in een jaar tijd wel Fellaini, Dante en Onyewu verloren. En met uitzondering van Dalmat zijn de nieuwkomers (nog) geen versterking gebleken …Crasson: “Ik vind niet dat de kern kwaliteit mist. Ze hebben in de Champions League laten zien dat ze nog steeds goed kunnen voetballen. Bij Anderlecht mag het dan wel rozengeur en maneschijn lijken, ze zijn wel afhankelijk van een zestienjarige jongen.”

Waseige: “De komst van iemand zoals OlivierDacourt kun je alleen maar toejuichen. Ik heb meteen gezegd dat hij een grote versterking voor dit Standard kan betekenen. Jammer genoeg is hij tot nu toe vooral een versterking voor de ziekenboeg gebleken.”

Ontspannen bestuur

Wat is het geheim achter de mooie heenronde van Anderlecht?

Crasson: “Anderlecht speelt efficiënter dan ooit, maar we moeten nu ook niet doen alsof ze de hele tijd sprankelend en oogstrelend voetbal brengen. De verdediging heeft ongetwijfeld een groot aandeel in de sterke prestaties. Met SilvioProto hebben ze een uitstekend sluitstuk. Ook het feit dat OlivierDeschacht weer op zijn linkerflank staat, is volgens mij een goede zaak. Want hoe je het ook draait of keert, Deschacht is geen centrale verdediger. Het duo OndrejMazuch en RolandJuhász heeft bewezen dat het zeer complementair is. Het enige dat Anderlecht nog niet kan, is een wedstrijd op slot gooien.”

Waseige: “Op rechts moet GuillaumeGillet zich nog wat meer toeleggen op zijn verdedigende taken. Hij moet zichzelf er nog van overtuigen dat rechtsback zijn beste positie is.”

Mogen we zeggen dat Anderlecht op het middenveld grote weelde kent?

Waseige: “Grote weelde, dat weet ik niet. Waar je niet naast kunt kijken, is de doorbraak van jongeren zoals CheikhouKou-yaté en BoubaSaré. Zij zijn de ideale werkmieren voor LucasBiglia, die daardoor iets hoger kan spelen.”

Crasson: “Biglia is een mooie voetballer en hij moet inderdaad aanvallender kunnen spelen. Met WalterBaseggio was het vroeger net zo. Walt werd in het keurslijf van verdedigende middenvelder gedwongen, terwijl hij wel elk seizoen goed was voor tien doelpunten. Dat is bij Biglia vooralsnog niet het geval. Soms geeft hij de indruk dat hij niet wil scoren. Hij heeft nochtans een goed schot in de voeten.”

En dan de aanval: de doorbraak van Romelu Lukaku is een godsgeschenk voor Anderlecht. Akkoord?

Waseige: “Wat een speler! Ook mentaal staat hij sterk. Je merkt aan alles dat hij zich goed in zijn vel voelt.”

Crasson: “Je mag ook niet onderschatten wat dat doet met een jongen van zestien: de ene avond krijgt hij een staande ovatie van 25.000 mensen en de volgende ochtend zit hij alweer op de schoolbanken.”

Waseige: “De situatie van Lukaku toont aan hoe belangrijk het is om goed omringd te worden. Zijn entourage kiest bewust voor de lange termijn en laat daardoor het snelle geldgewin wijselijk aan zich voorbijgaan.”

Ariël Jacobs is het voorbije jaar meer dan eens op de korrel genomen. Wat doet hij nu anders?

Waseige: “Zijn verbetenheid verbaast me. Hij wil er nog steeds vol voor gaan en de spelers voelen dat.”

Crasson: “De grootste verandering is dat Anderlecht nu niet meer met één spits speelt. De komst van Boussoufa heeft het spelen met één spits een beetje in de hand gewerkt. Mbark speelde in het begin niet graag op de linkerflank en als je geen twee echte wingers hebt, is spelen met één centrumspits eigenlijk geen optie. Nu voelt Bous zich wel thuis op die linkerflank en is het spel er alleen maar gevarieerder door geworden.

Waseige: De goede resultaten van Anderlecht hebben er in elk geval voor gezorgd dat Herman Van Holsbeeck eindelijk weer met de pers praat. Het bestuur lijkt meer ontspannen dan ooit tevoren en dat is alleen maar positief voor de spelers …”

door pierre bilic en thomas bricmont beelden: reporters

Bij Anderlecht mag het rozengeur en maneschijn lijken, ze zijn wel afhankelijk van een zestienjarige jongen.

Bertrand Crasson

Veel mensen verschuilen zich achter de afwezigheid van Defour.

Robert Waseige

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier