Of hij tevreden is dat Anderlecht al twee punten voorstaat op Standard, wilde een journalist zaterdag van Ariël Jacobs weten na de 0-2-zege van paars-wit in Kortrijk. De trainer antwoordde dat het daar veel te vroeg voor was, er waren nog veel wedstrijden te spelen. Hoeveel eigenlijk, bedacht hij plots. Jacobs verzonk even in gepeins maar moest het antwoord schuldig blijven.

De hervormde competitie is begonnen en het is voor iedereen nog wennen. Geen topclub die zo’n flitsende start nam als Anderlecht. In de Europese wedstrijd van vorige week tegen Sivasspor grepen de Brusselaars terug naar de huisstijl en veegden met techniek, snelheid, subtiliteit en opportunisme de Turken van het veld. Anderlecht trok de lijn aanvankelijk in Kortrijk door. Het zweefde na de Europese uitschieter niet op de wolken van de euforie maar stond scherp en geconcentreerd op het veld. Pas na de rust kwamen er wat slordigheden in het spel, maar de zege was geen moment in gevaar.

Ook zonder nieuwe aankopen in de basis lijkt Anderlecht, met een hertekend middenveld, sterker en evenwichtiger dan vorig seizoen. En het slaagt er ook sneller in branden te blussen. Toen Jelle Van Damme voor de match tegen Sivasspor liet weten weg te willen, werd er intern zeer snel gereageerd. En gecommuniceerd. Een mooie binnenkomer voor David Steegen, de nieuwe perswoordvoerder.

Of er achteraan echt één op één gespeeld moest worden? Jeroen Simaeys informeerde nog even veiligheidshalve bij Adrie Koster nadat die in de wedstrijd van Club Brugge tegen Lahti op een kwartier van het einde verdediger Antolin Alcaraz door middenvelder Ronald Vargas verving. Weinig Belgische trainers die dan achteraan risico’s gaan nemen. Koster deed het. Hij brengt de bluf mee uit de Ajaxschool, zijn wissels en tactische ingreep sorteerden effect en leverden een 3-2-zege op. De nieuwe trainer kon het niet laten het succes van de vervangingen op de persconferentie te onderstrepen.

Dat mag natuurlijk, zeker in een periode dat het stroef loopt. Adrie Koster deed al meteen een rigoureuze ingreep toen hij bij Club kwam: naar Nederlands model voerde hij voor interviews vaste persdagen in omdat hij meer rust in de ploeg wilde. Niemand sprak hem tegen. Vorige week werd Koster dan weer bij monde van Luc Devroe gezegd dat hij zijn vraag naar nieuwe spelers niet in de pers moet gooien. Hoezo rust?

Trainers wegen net zo zwaar als hun resultaten zijn. Bij KV Kortrijk hebben sommigen moeite met de niet aflatende stroom wensen van Georges Leekens, die na ten transfers op de komst van grote en atletische voetballers hamert. Leekens drukt meer op de vereniging dan zijn voorganger Hein Vanhaezebrouck. Net zoals Koster op dit moment meer krediet heeft dan Jacky Mathijssen. Maar ook hij kan het zich niet veroorloven zijn start te missen. Vooral ook omdat Koster de confrontatie met de groep aangaat. Hij kijkt in zijn selectiepolitiek niet naar namen, hij legt in zijn analyses de vinger op de wond en passeerde zondag in Charleroi Wesley Sonck. Donderdag staan Koster en Club Brugge in Finland voor het grote examen. Het komt eropaan te overleven.

Of hij onder de indruk was van het flitsende spel van Stijn De Smet? Het was een vraag die aan Glen De Boeck gesteld had kunnen worden na de 1-3-zege van AA Gent op Cercle Brugge. Maar niemand deed het. De gretigheid van De Smet zal hier en daar zwaar aangekomen zijn bij Cercle. Niet iedereen in het groen-zwarte huishouden bleek er onverdeeld gelukkig mee dat De Smet vorig seizoen geregeld werd gepasseerd. En dat ook Thomas Buffel te weinig rendement haalde. Ook zondag werd Buffel aanvankelijk op de bank gehouden.

Het lijkt ondenkbaar dat een trainer een speler die zijn elftal een meerwaarde geeft uit de ploeg houdt. Maar het is duidelijk dat Glen De Boeck met Cercle Brugge voor een moeilijk seizoen staat. Dat hij zondag bij de tegendoelpunten onder meer naar Frederik Boi en Bram Verbist wees, is niet erg gelukkig. Even gemakkelijk had hij het gebrek aan kansen kunnen aanhalen. Het toont alleen maar welke frustraties er diep in zijn binnenste woeden.

door JACQUES SYS

Trainers wegen net zo zwaar als hun resultaten zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier