Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Blackpool miste zijn competitiestart niet.

Vorig seizoen rond deze tijd won Burnley van Manchester United met 1-0. Euforie alom bij de neo-eersteklasser, maar op het einde van het seizoen was de degradatie alsnog een feit. Daarom weigerden ze de vorige weken bij Blackpool euforisch te worden. Tot zondag en het bezoek aan Chelsea had de ploeg het niet zo slecht gedaan: in vier competitieduels (waarvan drie uit) had men twee keer gewonnen, één keer gelijkgespeeld en een keer (zwaar) verloren, met 6-0 bij Arsenal. Zondag werd daar een tweede zware uitnederlaag aan toegevoegd. Chelsea nam al voor de rust met vier goals comfortabel afstand.

Dat Blackpool op dit moment zoveel uitwedstrijden heeft, komt omdat de verbouwingen van Bloomfield Road wat langer duurden dan verwacht. Met een (voorlopige) capaciteit van 16.200 toeschouwers is het stadion het kleinste in de Premier League. Er wordt nog volop verbouwd, zodat er wat meer hospitality mogelijk is.

Dat de ploeg het niet zo slecht doet, is onverwacht. Spits Marlon Harewood (30) is de enige met wat ervaring, maar sinds zijn vertrek bij West Ham in 2007 toch vooral op de sukkel. Hij kreeg bij Villa, dat hem twee keer uitleende, zelfs geen nieuw contract meer. Blackpool valt graag aan en verloochent zijn spel niet. Coach Ian Holloway houdt iedereen met de voeten op de grond en gaf de enthousiaste lokale media de raad pas later de balans op te maken. Een eerste keer eind november, een tweede keer in februari.

De kans dat Blackpool dan, om zich te redden, fors zal hebben uitgepakt op de transfermarkt is evenwel klein. Karl Oyston, die in augustus bankroet werd verklaard en daarom ontslag nam als voorzitter, is immers als de dood om veel geld uit te geven. Blackpool wil niet in de val van Hull City en Portsmouth trappen: in het rood gaan om zich absoluut te willen redden. Of de club, die een streng loonplafond hanteert, levensvatbaar is op het hoogste niveau wil hij nog zien. Tegen Fulham was er net geen 16.000 man, vorig seizoen was de gemiddelde opkomst minder dan 9000.

Antonio Valencia (Man. United) brak tegen Glasgow Rangers zijn enkel en raakte zwaar geblesseerd aan de ligamenten. De Ecuadoraan kan tot een half jaar out zijn.

De Bulgaarse spits Dimitar Berbatov was met drie goals de held van Manchester United tegen Liverpool. Steven Gerrard scoorde twee keer tegen.

Bij buur City is het volgens de tabloids alweer hommeles. Emmanuel Adebayor zou trainer RobertoMancini te lijf hebben willen gaan, nadat die hem beschuldigde van het faken van een blessure. Shay Given, door Joe Hart uit doel verdreven, mag dan weer weg. Newcastle wil hem terughalen.

Gérard Houllier mag dan wel manager van Aston Villa zijn, toch zit hij pas vandaag/woensdag voor het eerst op de bank, in de bekerwedstrijd (ligabeker) tegen Blackburn Rovers. Vorige week waren zijn papieren nog niet in orde. Vorige week maandag leidde Villa halverwege met 0-1 bij Stoke. Toen kwam manager Tony Pulis aan, die was bij zijn familie in Wales na de dood van zijn moeder. Pulis was net op tijd voor een donderspeech aan de rust, waarna Stoke, slecht gestart dit seizoen, de match nog met 2-1 won.

Sam Allardyce, de manager van Blackburn Rovers, heeft al langer een vete lopen met Arsène Wenger. Die wakkerde hij vorige week nog wat aan. Volgens Allardyce gebruikt Wenger de media om scheidsrechters te beïnvloeden en zijn spelers untouchable te maken.

Bobby Zamora (Fulham) likt zijn wonden na een zware tackle. Hij brak zijn been, maar ook de ligamenten van de enkel werden zwaar geraakt. Hij is mogelijk vijf maanden out.

Topper in de derde ronde van de ligabeker deze week is Tottenham-Arsenal. Vandaag/woensdag zijn de leuke affiches naast Aston Villa-Blackburn ook Chelsea-Newcastle, Sunderland-West Ham en West Brom-Man. City.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier