Sven Vanthourenhout blijft op zoek naar zichzelf.

Bondscoach Rudy De Bie had geen moeilijke knopen door te hakken in zijn selectie voor de wereldbekercross van Nommay afgelopen zondag, ook al mocht hij deze keer ‘slechts’ negen in plaats van tien Belgen meenemen. Een van de vaste waarden, Sven Vanthourenhout (Sunweb-Projob), hield immers de eer aan zichzelf en plaatste zich op non-actief.

De West-Vlaming blijft al het hele seizoen onder de verwachtingen. Ontredderd stapte hij af in Namen, Pilsen en Hoogstraten. Hij verdacht eerst een sluimerende ziekte van de schuld, maar een inspanningstest bij Paul Van Den Bosch, tevens de coach van Sven Nys, wees uit dat Vanthourenhout overtraind is.

In de pers vraagt zijn ploegleider Hans De Clercq zich intussen af hoe het mogelijk is dat een renner van 28 met zo veel ervaring zo’n fout kan maken. Nochtans hebben al meer topsporters zich in hun carrière aan de steen van de overtraining gestoten. Veelal blinken ze ook uit in perfectionisme, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfkritiek.

Voor het eerst in jaren had Vanthourenhout een vlekkeloze zomer achter de rug. De lat voor deze veldritcampagne legde hij dan ook hoog. Toen in het begin van het seizoen de prestaties tegenvielen, zette de Beernemnaar zich nog meer onder druk. Op training begon hij van zijn lichaam te veel te verlangen. Zijn fysieke problemen duwden hem mentaal in de put.

Misschien heeft Vanthourenhout, anders dan hij zelf beweert, nog altijd niet ingezien dat het leven niet alleen om zijn sport draait. “Nys heeft de naam een voorbeeldprof te zijn, maar Vanthourenhout is eigenlijk nog een tikkeltje fanatieker”, schrijft Erwin Vervecken in zijn column in Het Nieuwsblad. “Hij is een twijfelaar, iemand die zichzelf constant in vraag stelt.”

Over zijn talent hoeft de routinier nochtans niet te lopen tobben. Als tweedejaarsjunior won hij 30 van de 31 crossen waar hij aan deelnam. Alleen het WK kon hij niet winnen. Bij de beloften slaagde hij er wel in om de regenboogtrui te veroveren. Daarna volgde een veelbelovend debuut bij de profs. Vanthourenhout moest nog 25 worden toen hij al één wereldbekercross, twee Superprestigeveldritten en twee bronzen WK-medailles bij de profs had gewonnen.

Een val in 2005 luidde echter het begin in van een lange lijdensweg. De winters gleden voorbij, Vanthourenhouts doorbraak bleef uit, de pijn in zijn linkerbeen hield aan. Het duurde tot de zomer van 2007 voordat zijn kwelgeest, een vernauwde slagader in de buik, operatief werd aangepakt.

De kopman van Sunweb-Projob is in dezelfde situatie verzeild als vorig jaar: hij ziet opnieuw de eerste helft van het veldritseizoen in rook opgaan. Toen moest hij revalideren na een val, nu moet hij rust nemen en zijn zelfvertrouwen herwinnen. Loopt zijn herstel op Majorca zoals verhoopt, dan herneemt Vanthourenhout op 22 november de competitie in Hamme-Zogge. Zijn klassementen zijn om zeep, maar voor de kampioenschappen is het nog niet te laat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier