Hannover 96 zoekt heil bij Mirko Slomka.

Frédéric Vanheule

Andreas Bergmann (50), die in augustus in de plaats kwam van de opgestapte Dieter Hecking, werd vanwege het uitblijven van sportief succes samen met assistent Dirk Bremser aan de kant geschoven bij Hannover 96. De laatste overwinning van die Roten dateerde immers van 31 oktober, toen FC Köln met 1-0 werd verslagen. De ploeg lijkt veel moeite te hebben om het menselijke trauma dat hen trof, de zelfmoord van doelman Robert Enke (32) op 10 november, te verwerken.

“Na drie opeenvolgende nederlagen en een slechte reeks van zeven duels zonder overwinning hadden we niet meer het gevoel dat Andreas ons team van de noodzakelijke impulsen kon voorzien”, gaf technisch directeur Jörg Schmadtke uitleg bij het vertrek. “Andreas leverde goed werk. Ook in de periode na de tragedie met Robert leidde hij de ploeg heel gevoelvol. Maar de noodzakelijke zeges bleven helaas achterwege.”

Als opvolger werd er teruggegrepen naar een oude bekende. Mirko Slomka (42) was als speler al actief voor Hannover en begon daar zijn trainersloopbaan in de jeugdopleiding. Ook als assistent was hij aan de club verbonden, tussen 2001 en 2004. Daarna trok Slomka naar Schalke 04, waar hij van 2006 tot 2008 hoofdcoach was. “Hij presenteerde een overtuigende visie voor de toekomst”, verduidelijkte voorzitter Martin Kind (65) zijn keuze. Slomka kreeg een contract aangeboden tot 2011.

Als eerste opdracht stond er een bezoek aan FSV Mainz 05 op het programma. Door de 1-0-nederlaag prijkt Hannover 96 nu op de zestiende plaats. Staan ze daar nog op het einde van het seizoen, dan moet de club barrageduels afwerken voor het behoud. “Ik kan niet tegelijk coach en zielbewaker van mijn spelers zijn”, opperde Slomka al. “Mijn opdracht bestaat uit punten pakken en de aandacht van mijn voetballers bij het spel houden. Dat kan alleen via concentratie.”

Bij Schalke 04 werkte hij nog met een mental coach, nu acht Slomka dat niet nodig. “Ik omring me graag met experts. Daarom zal ik samen met Nestor El Maestro en Norbert Düwel de technische staf vormen.” FRéDéRIC VANHEULE

Hamburger SV nam de Nederlandse spits Ruud van Nistelrooy (33) tot 2011 transfervrij over van Real Madrid, waar hij op een zijspoor was beland.

Kevin Kuranyi (27) van Schalke 04 weigerde een bod van 4 miljoen euro van Sunderland. Hij wil liever zijn aflopende contract uitdienen. Verdediger Heiko Westermann (26), de aanvoerder en 17-voudig international, is minstens vier weken out na een knieoperatie aan de linkermeniscus. Middenvelder Lewis Holtby (19) is een maand out met een spierletsel. Felix Magath haalde ondertussen al 7 nieuwkomers.

1899 Hoffenheim kan minstens drie weken geen beroep doen op de Senegalese aanvaller Demba Ba (32, ex-Moeskroen), die uitviel met een spierscheur in de dij.

De Tsjechische middenvelder Jan Simak (31), niet langer gewenst door Christian Gross bij VfB Stuttgart, tekende tot 2011 bij FSV Mainz 05, dat 100.000 euro neertelde. Ook Arminia Bielefeld toonde interesse.

Op initiatief van aanvoerder Michael Ballack zamelden de Duitse internationals 150.000 euro in voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Bondscoach Joachim Löw riep dertig spelers op voor een stage, afgelopen maandag en dinsdag. Robert Huth (Stoke City) keerde terug, Dennis Aogo (HSV), Thomas Müller (Bayern München) en Toni Kroos (Leverkusen) werden voor het eerst opgeroepen.

Na 112 dagen keerde Franck Ribéry bij Bayern München terug op het veld. Trainer Louis van Gaal bedeelde de Franse international tegen Werder Bremen met de rol van joker.

Eintracht Frankfurt verzekerde zich tot het einde van het seizoen van de diensten van de Amerikaanse international Ricardo Clark (26), een middenvelder die transfervrij werd overgenomen van Houston Dynamo.

Borussia Dortmund brak de overeenkomst van de Argentijnse aanvaller Lucas Barrios (25) open tot 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier