Baeyens en Roeselare kunnen weer rustig ademen.

De laatste weken liep het bij Roeselare steeds beter in de competitie. Ook in de Champions League gaat het de West-Vlamingen voor de wind. Na vier van de zes poulewedstrijden zijn ze al zeker van een plaatsje bij de laatste zestien. “Dat is veel vroeger dan verwacht”, aldus coach Dominique Baeyens afgelopen weekend, “maar”, bleef hij met beide voeten op de grond, “het was gewoon een van de doelstellingen die we bij het begin van het seizoen geformuleerd hadden.”

Denken jullie nu aan groepswinst, of is dat met Macerata geen realistische ambitie?

Dominique Baeyens: “Je weet nooit met een Italiaanse tegenstander. Ze spelen in een zeer zware competitie, waarop ze zich misschien meer zullen focussen nu ze Europees al zeker zijn van de achtste finales. Wij gaan er alles aan doen om half januari die thuiswedstrijd tegen hen – allicht de beslissende wedstrijd voor groepswinst – te winnen.”

Na de afstraffing in Maaseik dreigde een crisis bij Roeselare, een goede maand later lijkt alles op wieltjes te lopen. ‘Het kan verkeren’, zei Bredero.

“We kenden een heel moeilijke seizoenstart: veel nieuwe spelers, veel blessures en daardoor altijd weer herbeginnen en geen ploegautomatismen. Oktober en november waren donkere maanden voor ons, maar we hebben ons uit dat dal gewerkt. Na Maaseik hebben we met de hele groep alles eens deftig doorgepraat en vanaf dat moment is de wederopstanding begonnen.”

Hoe groot was de twijfel na die opdoffer tegen de grote rivaal?

“Ikzelf ben nooit ongerust geweest. Ik leerde mijn energie daar niet meer in te steken, wél in de zoektocht naar oplossingen voor de problemen. Binnen de spelersgroep waren er wel wat twijfels ontstaan. Maar ze zijn erin geslaagd de knop om te draaien en te zeggen: ‘We beginnen van nul af aan en we werken ons eruit.’ Het is natuurlijk zo dat een topploeg niet alleen kan blijven zéggen dat er potentieel is, er moeten ook resultaten komen. Overwinningen zijn de zuurstof voor een topploeg. Dat is gebeurd en de combinatie met die mentale déclic heeft ertoe geleid dat we de laatste weken op een hoog niveau volleyballen. Er wordt bovendien nog weinig over Rouzier gepraat, want deze groep heeft bewezen dat ze ook zonder hem kunnen presteren. Zijn terugkeer beschouw ik puur als een bonus.”

De ploeg draait nu goed. Kan het niet ‘gevaarlijk’ zijn als Rouzier dan plots zijn plaats komt opeisen?

“Hij zal niet zomaar de plaats innemen van iemand die het momenteel goed doet. Dat zijn de wetten van de sport. Het is nu aan hem om mij te laten zien dat hij voor dit team nog iets extra’s kan betekenen. Hij heeft zo veel talent dat de dag wellicht wel zal komen waarop hij zijn plaats zal opeisen. Zolang dat niet gebeurt, ga ik niet sleutelen aan deze ploeg.”

door Roel Van den broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier