Zaterdag is het Anderlecht-Cercle Brugge en keert WilliamOwusu (21) voor het eerst terug naar de club waar hij ooit testte. Eric Tetaert vertelt het verhaal. ” Gerd Van Eetvelde en ik werken in Ghana samen met Liberty, een eersteklasser in Accra die geroemd is voor zijn jeugdwerking en waar onder meer Essien (Chelsea) vandaan komt. Jaarlijks organiseren we er een toernooi waarvoor we acht clubs uit acht verschillende Europese landen uitnodigen. Gedurende een week kunnen ze er vier wedstrijden per dag bekijken. Anderlechtscout Albert Martens pikte er in 2007 William uit.”

Tot een transfer kwam het evenwel niet. “Hij liep drie maanden op Anderlecht rond. Maar Glen De Boeck, die toen als assistent-trainer verantwoordelijk was voor de B-kern en de testspelers, stelde hem zelden op. Als hij dan eens mocht starten, was het niet op zijn geliefkoosde positie. Hij speelde er zelfs eens als rechtsback. De eindevaluatie was uiteraard negatief.” Sporting Lissabon zag wél iets in Owusu. “Na een testperiode tekende hij er op zijn 18e een contract tot 2010 met een optie tot 2014 die vorig jaar in april werd gelicht.”

Tetaert en Van Eetvelde liggen aan de basis van de uitstekende samenwerking tussen de Portugese topclub en Cercle en de terbeschikkingstelling van onder meer Owusu. “Wij waren verbaasd toen De Boeck in de pers verklaarde dat híj daarvoor gezorgd had, want het tegendeel is waar: hij wou Owusu niet”, zegt Tetaert. “Dat is de reden waarom ik met Lokeren en KV Mechelen over William sprak. Pas toen De Boeck vertrok, werd William een optie voor Cercle. De waarheid is dat De Boeck voor Cercle vooral oudere voetballers is gaan halen.”

Owusu verwierf bij Cercle een basisplaats diep in de spits. Hij is verdienstelijk, maar tot nu toe scoorde hij moeilijk. “William speelt op de moeilijkste positie: hij moet op een eilandje de bal bijhouden, het de verdediging lastig maken, kansen creëren en afwerken. Alleen dat laatste lukte nog niet zo best. Maar het team is er meer mee gebaat dat hij een goede wedstrijd speelt dan dat hij op scoren gefocust zou zijn. Neem voorin zijn werkkracht weg en de ploeg moet tien tot vijftien meter zakken. Vergeet niet dat hij nog jong en onervaren is. Scoren zal binnenkort het logische gevolg zijn van zijn positieve invulling van de goede manier waarop de trainersstaf met hem werkt.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“De Boeck wou Owusu niet.”

Eric Tetaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier