Nu het voetbalseizoen is afgelopen, kunnen ze bij Anderlecht beginnen aan hun transferhuiswerk. Het is van 2006 geleden dat de Brusselaars al zo vroeg zeker waren van Champions Leaguevoetbal, een extra troef bij het overtuigen van talentvolle spelers. Denk maar aan de transferperiode van zeven jaar geleden: Mbark Boussoufa, Ahmed Hassan en Lucas Biglia hadden zonder de vetpotten van het kampioenenbal vast niet alle drie in Brussel gespeeld.

Ze gaan bij paars-wit wel even moeten nadenken. Biglia vervangen wordt verreweg de zwaarste opdracht. Sacha Kljestan bewees in de vriendschappelijke wedstrijd tussen België en de Verenigde staten nogmaals dat hij voetballend erg beperkt is. Te weinig duelkracht om als een echte zes te kunnen spelen, en te weinig voetballend vermogen – het aantal simpele passes dat hij per wedstrijd verkeerd trapt, is bijna niet te tellen – om hoger op het veld te kunnen renderen. In de combinatie met Biglia viel dat niet zo op, daar die laatste voetballend de lijnen uitzette en verdedigend ook zijn mannetje stond. Maar verwachten dat Anderlecht een soortgelijke speler als Biglia kan halen, getuigt van heel wat naïviteit. Paars-wit zal niet op zoek moeten naar één speler ter vervanging van Biglia maar naar twee. Het is de vraag of ze dat in Brussel van plan zijn.

Verder willen ze graag Thorgan Hazard naar het Astridpark halen. Los van het feit of er nood is aan zo’n profiel – in de jeugd en bij de reserven lopen er erg leuke aanvallende spelers rond: Kabasélé, Jaadi, Alvarez, Najar, Acheampong, eventueel zelfs Jordan Lukaku – heb je met Matías Suárez, Massimo Bruno en Samuel Armenteros al drie spelers voor twee flanken.

Mocht Hazard komen, dan kan Anderlecht ervoor kiezen om van Suárez zijn diepe spits te maken. Hij bewees in het verleden al die rol met verve te vervullen, denk maar aan de Europese campagne van vorig seizoen. Hazard op links, Dennis Praet centraal, Bruno op rechts en Suárez in de punt is een voorlinie waarmee je buiten kan komen, ook in de Champions League.

Blijft op de agenda over: een vervanger voor Cheikhou Kouyaté. Ook hier lopen in de jeugd met Mbemba en Heylen aardige alternatieven rond. Een nieuwe rechtsback, toch een van dé pijnpunten in de Champions Leaguecampagne van afgelopen seizoen, is er al met Anthony Vanden Borre, al kan die zeker ook als centrale middenvelder gebruikt worden. Het is maar de vraag wat John van den Brom met VDB van plan is.

Laatste agendapunt: de linksback. Behrang Safari is voetballend beter dan Olivier Deschacht, maar de in potentie misschien wel beste linksachter is Jordan Lukaku. Die mag toch echt wel eens zijn kans gaan krijgen in de Jupiler Pro League, of zijn tegenstanders als Waasland-Beveren en Oostende – met alle respect – te sterk om een relatief jonge speler ervaring te laten opdoen?

Het worden voor de volgers van Anderlecht leuke weken. Benieuwd welke witte merels er uit de paars-witte hoed getoverd zullen worden. Het is de zoveelste examenperiode voor Herman Van Holsbeeck.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Dries Stuyven, Leuven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier