Coach Rudi Garcia keert terug bij Rijsel.

Gisteren hervatte de Noord-Franse club de trainingen. Op 2 juni ontsloeg algemeen directeur Xavier Thuilot nog coach Rudi Garcia. Vorige week kwam het bestuur echter terug op die beslissing, aangezien de 45-jarige ex-middenvelder mag aanblijven tot 2012. Voorzitter Michel Seydoux gaf Thuilot zijn C4.

Gerechtigheid geschiedde daarmee. Gezien het oogstrelende voetbal waarmee Garcia zijn team naar Europees voetbal leidde met een vijfde plaats, was zijn doorsturen eigenlijk onbegrijpelijk. Hoewel nochtans Paul Le Guen als zijn opvolger al was aangekondigd, krabbelde het bestuur dus terug. Dat zijn ontslag te wijten zou zijn geweest aan de moeilijke verstandhouding met Grégory Malicki, Nicolas Fauvergue en aanvoerder Grégory Tafforeau en met de trainer van het invallersteam, Pascal Plancque, blijft slechts een gissing. Ook over de reden waarom hij nu toch plots mag blijven, tast iedereen in het duister.

Garcia, die inmiddels onderhandelde over ruimere bevoegdheden om meer als een manager naar Engels model te kunnen functioneren, deed op de eerste training alvast alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Toch zal de crisisperiode van de laatste weken ongetwijfeld sporen nalaten, want de spelers die tegen Garcia rebelleerden, zitten nog altijd bij Rijsel. Andere titularissen, zoals international Adil Rami, zouden wel eens te kennen kunnen geven dat ze andere lucht willen opsnuiven. Het organogram, dat nochtans zijn deugdelijkheid had bewezen, moest dan ook worden herschikt.

Het blijft ook opmerkelijk dat Thuilot, die erg sterk had aangedrongen op het ontslag van Garcia, zelf werd weggestuurd. Nochtans geniet hij in het Franse voetbalmilieu een behoorlijk sterke reputatie. Ook Plancque verdwijnt, terwijl de algemeen directeur van het opleidingscentrum, Jean-Michel Vandamme, die Garcia verweet dat hij de jongeren te weinig kansen gaf, persoonlijk adviseur van de voorzitter wordt.

Door de trainersheisa moet Garcia aan de voorbereiding starten met een pak achterstand op de andere Franse teams. Bovendien zijn potentiële nieuwkomers die Garcia vorig seizoen op het oog had, ondertussen al onder dak bij andere clubs. Maar ook na een dergelijke paleisrevolutie blijft het bij Rijsel al bij al rustig. Dat blijkt ook uit het vastleggen van doelman Mickaël Landreau van PSG. Dat bewijst de grote sportieve ambities van de Noord-Franse club, die echter wel goede resultaten zal moeten halen om verwijzingen te vermijden naar de onverkwikkelijke gebeurtenissen van deze zomer.

Djibril Cissé (27), die vorig seizoen door Marseille werd uitgeleend aan Sunderland en bij de Zuid-Franse club op een zijspoor zit, verkast nu naar Panathinaikos. De spits tekende voor vier jaar.

Marseille kreeg met Jean-Claude Dassier, de informatieverantwoordelijke van TF1, een nieuwe voorzitter. Hij wilde graag spelersmakelaar Jean-Claude Bernès als adviseur aantrekken. Die laatste wordt er echter van beschuldigd betrokken te zijn geweest bij de omkopingszaak Valenciennes-Marseille in 1993 en ging liever niet op het aanbod in.

PSG beleefde net als grote rivaal Mar- seille al een kleine zomercrisis. Voorzitter Sébastien Bazin kondigde immers aan dat hij wat afstand wil nemen. Bazin zal wel bij de club blijven, maar in de schaduw werken als woordvoerder van meederheidsaandeelhouder Colony Capital. Om zijn voorzitterschap over te nemen circuleren een viertal namen: Patrice Clerc, de opgestapte voorzitter van Amaury Sports Organisation (ASO), het bedrijf dat onder meer de Tour organiseert; Pierre Dréossi, algemeen directeur van Rennes; Jean-Claude Plessis, de vroegere voorzitter van FC Sochaux, en Christophe Bouchet, een ex-journalist.

Frédéric Da Rocha, aanvoerder en boegbeeld van FC Nantes, is een van de weinigen die na de degradatie de club verlaat. De 34-jarige middenvelder trekt naar het pas gepromoveerde Boulogne-sur-Mer.

Olivier Monterrubio, de 32-jarige ex-middenvelder van FC Nantes en Rennes, ruilt het Zwitserse Dion voor Lorient. Hij tekende er een contract voor twee jaar. Lorient versterkt zich voorts ook met Sigamary Diawara (Tours) en Arnold Mvuemba (Portsmouth).

Bordeaux trok Cédric Carrasso, de 27-jarige doelman van Toulouse, aan. De kampioen ziet wel de Senegalese centrale verdediger Souleymane Diawara (30), vorig seizoen een van de sterkhouders, voor 5,5 miljoen euro overstappen naar concurrent Marseille.

Grenoble haalt bij Saint-Etienne de 28-jarige Japanse international Daisuke Matsui weg. Hij tekende voor drie jaar.

Rennes contracteerde de Japanse international Junichi Inamoto (29, Eintracht Frankfurt) en Tongo Doumbia, een 19-jarige middenvelder van Châteauroux.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier