De hele week had er hoogspanning gehangen in en rond Daknam. Eerst was er een partijtje verbaal armworstelen tussen voorzitter Roger Lambrecht en Frédéric Dupré, wat uitmondde in een tijdelijke schorsing. Dupré pikte het niet dat hij na KV Mechelen werd aangeduid als de voetballer die niet meekon. Informatie die Lambrecht werd ingefluisterd door sportief directeur Willy Verhoost, de rechterhand van de bandenmagnaat die veelal emotioneel reageert. Was Dupré slim geweest, had hij zijn gal niet uitgespuwd in een krant en een advocaat onder de arm genomen, dan stond hij nu sterker. Want aangezien hij publiekelijk werd geschandaliseerd, was er duidelijk sprake van uitlokking.

Nu maakte Dupré kennis met de onwrikbaarheid van Lambrecht. De 78-jarige industrieel treedt immers op als een echte patriarch en duldt geen tegenspraak. Maar vandaag – woensdag – vindt er toch een onderhoud tussen de twee plaats.

Lambrecht schrikt er ook niet voor terug om zijn trainer weinig realistische doelstellingen voor te schotelen. De Servische gentleman Aleksandar Jankovic beloofde hij een automatische contractverlenging voor drie seizoenen bij een play-offticket.

Lambrecht werd verblind door de eindklassering van vorig seizoen, toen Jankovic na een 9 op 18 zevende eindigde. De realiteit is dat zijn ploeg na een 11 op 36 plots tot de degradatiekandidaten behoort. Dat leidde tot een paniekreactie. Jankovic kreeg ietwat onterecht de zwartepiet toegeschoven. Hij wordt verweten iets te naïef aanvallend voetbal te brengen, niets te kunnen veranderen aan de té trage opbouw van achteruit en veel te weinig te trainen (korte maar stevige sessies van anderhalf uur). Ook miste de ex-verdediger de natuurlijke autoriteit van voorganger Georges Leekens. Bovendien beschermde Jankovic te veel diepe spits Tomo Sokota, die versleten oogt. Bovendien speelden Marcel Mbayo en Tiko niet meer, twee oogappels van Verhoost.

Een eerste ingreep was de terugkeer van assistent Freddy Heirman, die door Jankovic niet langer was gewenst. Jacky Mathijssen kreeg de voorkeur op Frank Vercauteren (die zelf niet echt veel zin had, zo bleek uit een gesprek) en Trond Sollied (te duur). Ook beloftecoach Willy Reynders wordt nauwer bij het sportieve gebeuren betrokken.

Mathijssen krijgt geen eenvoudige opdracht. De Limburger is echter slim genoeg om de bewindvoerders aan zijn kant te krijgen. Hij krijgt de dwingende opdracht voor meer karakter en betere resultaten te zorgen. Haalt hij de verguisde Omer Golan van onder het stof en kan de spits scoren, dan kan Mathijssen alvast wat rust creëren. S

FRéDéRIC VANHEULE

Mathijssen is slim genoeg om de bewindvoerders aan zijn kant te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier