Daniel Leclercq moet Lens erbovenop helpen.

In augustus staat Gervais Martel exact twintig jaar aan het hoofd van Lens. De voorzitter hoopt dat de slechte klassering zijn feest niet zal vergallen. Na een rampzalige heenronde staat Lens immers op een degradatieplaats. Ook in de beker verging het hen niet beter, want de Noord-Fransen werden in de 32ste finale uitgeschakeld door tweedeklasser Niort met 0-1.

Het bestuur mag dan telkens benadrukken dat de spelers niet in staat zijn om te reageren, zelf blinkt het ook niet uit in het nemen van de juiste beslissingen. De laatste zes maanden passeerden met Francis Gillot, Guy Roux en Jean-Pierre Papin drie trainers de revue. De oud-spits van Club Brugge, sinds eind augustus sportief verantwoordelijke, slaagt er niet in om het tij te keren.

Martel kon het niet meer aanzien. Hij benoemde Daniel Leclercq (58) tot technisch directeur. Deze beslissing heeft in ieder geval de supporters gekalmeerd want de ex-coach van La Louvière is mateloos populair: de Druïde speelde er tussen 1974 en 1983. Van 1992 was hij lid van de technische staf tot hij in juli 1997 Roger Lemerre opvolgde als hoofdtrainer. Onder Leclercq behaalde Lens haar laatste grote successen: de titel in 1998 en de Ligabeker in 1999.

De voorzitter ontkent dat deze benoeming het doodsvonnis betekent voor Papin, maar die liet al snel uitschijnen dat hij voortaan niet meer is dan een marionet. “Daniel heeft tonnen ervaring en kent de club door en door. Zijn visie is belangrijk. Ik heb mijn leertijd nog niet afgesloten en zet nu een stapje opzij om later sterker terug te keren.” De onzekerheid over de herverdeling van de rollen heeft niet lang geduurd: Leclercq leidde de training op woensdagnamiddag terwijl Papin binnenbleef.

Papin mag zich verwachten aan een grote inkrimping van zijn bevoegdheden. Allereerst annuleerde de voorzitter de stage in Cannes, officieel omwille van slechte weersomstandigheden. Daarna werd zijn trouwe assistent Sébastien Migné gedegradeerd tot trainer van de tweede ploeg, die uitkomt in de CFA, vergelijkbaar met onze derde klasse.

Na zijn vertrek bij La Louvière in oktober 2001 nam Leclercq verlof tot juni 2003. Op dat moment nam hij over bij toenmalig derdeklasser Valenciennes. Hij verliet de club in juni 2005, na promotie naar de eerste klasse. Sindsdien genoot Leclercq van een welverdiende vakantie.

De Keniaanse international Dennis Oliech, die was uitgeleend aan Nantes, verlengde bij Auxerre tot 2011.

Fabio Santos, een verdedigende middenvelder van Lyon, wordt voor zes maanden uitgeleend aan São Paulo. Marc Crosas Luque (19), die overkomt van Barcelona, is zijn opvolger. Ook de Argentijnse spits César Delgado (26) maakt de overstap. Lyon betaalde tien miljoen voor de aanvaller van Cruz Azul. De bij Rosario Central gevormde voorspeler won met Argentinië een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Emra Tahirovic, een Zweeds jeugdinternational, zong het niet lang uit in Frankrijk. De aanvaller maakte deze zomer de overstap van Halmstads naar Rijsel, maar verkast nu al naar FC Zürich. Hij tekende tot het einde van dit seizoen.

Spits Edixon Perea verlaat Bordeaux voor het Braziliaanse Grêmio Porto Alegrense. De Colombiaan speelde niet één minuut in de competitie.

Toulouse brak dinsdag het contract van aanvallende middenvelder Fodé Mansaré open met twee seizoenen. De Guinese international blijft tot juni 2011.

Gérard Gili (55) volgt Uli Stielike op als bondscoach van Ivoorkust. De Duitse oud-international diende zijn ontslag in wegens een familiedrama: zijn zoon ligt in een coma. De keuze voor de Fransman wekt weinig verbazing. Hij leidde de olympische selectie naar Beijing en was de adjunct van Henri Michel op de Afrika Cup in 2006.

Marseille haalde met Juan Krupoviesa een linksback weg bij Boca Juniors. De Argentijn kostte slechts 300.000 euro en tekende tot het einde van dit seizoen.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier