Op het einde van het seizoen 2005/06 maakte Pär Zetterberg een einde aan zijn actieve voetbalcarrière. De Zweed werd opgenomen in de scoutingcel van Anderlecht met als opdracht om in Scandinavië te gaan speuren naar voetbaltalent. Tijdens de afgelopen twee jaar schuimde Zetterberg Noord-Europa af op zoek naar een speler die een meerwaarde zou kunnen betekenen voor Anderlecht. Hij deed dat zeer naar behoren en bracht een aantal goeie Scandinavische spelers aan. De eerste die effectief door Anderlecht in huis gehaald werd, was Zetterbergs landgenoot Max Von Schlebrügge. De robuuste verdediger kon de verwachtingen echter totaal niet inlossen. Door die slechte ervaring kreeg Zetterberg de schijn tegen, werd hij voorzichtiger en beperkte hij zich louter tot het aanreiken van namen.

Het voortdurende pendelen tussen Brussel en Scandinavië begon echter zwaar op de Zweed, meer een familieman dan een voetbalman, te wegen. Het gebrek aan quality time met zijn familie vond hij twee jaar geleden ook al een reden om niet in te gaan op een voorstel om assistent te worden bij Anderlecht. Ook het scoutingwerk deed Zetterberg op zijn manier. Zo verscheen hij meestal pas tegen 14 uur op kantoor. Zijn ochtenden stonden immers in het teken van zijn kinderen en van zijn eigen sportieve activiteiten. Niemand stelde zich daar vragen bij, temeer omdat dit zo overeengekomen leek met voorzitter Roger Vanden Stock, een soort ’tweede vader’ voor de Zweed.

Om meer bij zijn familie te zijn stelde Zetterberg afgelopen zomer aan het Anderlechtbestuur voor om uitsluitend vanuit Zweden te scouten. Dat deed hij ook tot hij half oktober zelf besliste om de samenwerking met Anderlecht stop te zetten. “Door terug naar zijn vaderland te verhuizen is Pär opnieuw in contact gekomen met vrienden en kennissen die hij al een hele poos uit het oog verloren was”, zegt Werner Deraeve, hoofd scouting van Anderlecht. “Het is logisch dat hij met hen nu tijd wil doorbrengen. Maar zo’n leven is natuurlijk niet compatibel met onze eisen. Voor ons moet Pär constant beschikbaar zijn en niet zo nu en dan. Eigenlijk wou hij naar eigen goeddunken matchen gaan bekijken en wij verwachten uiteraard meer dan dat. Pär heeft dat trouwens heel goed begrepen en daarom heeft hij zelf voorgesteld om de samenwerking stop te zetten. Dat betekent niet dat alle bruggen tussen ons opgeblazen worden. Integendeel, hij zal ons tips blijven geven. Wij zullen hem echter geen opdrachten meer geven. Hij zal nu volledig zelf zijn programma kunnen samenstellen. En ik ben er zeker van dat hij op die manier nog altijd nuttig voor ons zal kunnen zijn.”

Onderdeel van Zetterbergs programma is in ieder geval het volgen van een trainerscursus in Zweden. Of we de familieman ooit aan de zijlijn zullen zien staan, is echter nog maar de vraag.

BRUNO GOVERS & JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier