Weet jij waar Marc Wilmots het bizarre idee gehaald heeft om met de Rode Duivels op stage te trekken naar Zweden?

Pär Zetterberg: “Ongetwijfeld omdat hij de garantie heeft dat ze op goeie velden kunnen trainen, omdat hij er kan oefenen tegen een van de beste landen die zich niet voor het WK konden kwalificeren, omdat ze er sowieso in alle rust kunnen trainen, en ten slotte misschien wel om eens in dat nieuwe stadion van Stockholm te kunnen spelen. Dat is een prachtig stadion, alleen jammer dat er problemen zijn met de grasmat. Op enkele maanden tijd hebben ze die vijf, zes, misschien wel zeven keer moeten vervangen. De Friends Arena is een beetje gebouwd naar het model van de Amsterdam ArenA, met een dak, en dat veroorzaakt blijkbaar moeilijkheden met het gras.”

Als er iets ontbreekt in onze nationale ploeg, dan is het misschien wel een echte goalgetter. Zouden we met een Zlatan erbij verzekerd zijn van de finale of zelfs toernooiwinst?

“Om te beginnen zou Zlatan Ibrahimovic zijn plaats hebben in om het even welke nationale ploeg. Hij is ook de enige Zweed die in de ploeg van België zou mogen meedoen. Natuurlijk zouden de Rode Duivels met hem in de ploeg om goals te maken nóg beter zijn, maar zelfs zonder hem zijn ze heel sterk. Als ze in de achtste finales tegen Portugal uitkomen en de Portugezen spelen op het niveau dat ze tegen ons haalden in de barrages, dan gaan de Belgen zeker door.”

Onlangs gaf je de aftrap van Anderlecht-Standard. Had je op basis van wat je in die wedstrijd zag ook maar één seconde de indruk dat je ex-ploeg nog kampioen zou spelen?

“Ik weet alles van hun seizoen, ik heb bijna alle wedstrijden via internet bekeken. Toen ik naar Brussel kwam, heb ik gezegd: als Anderlecht Standard en vervolgens Brugge kan kloppen, dan speelt het kampioen. Na die match was ik dus van mening dat de klus half geklaard was. Na een moeilijke eerste helft hebben ze daar in de tweede helft ook hun elan gevonden voor de rest van de play-offs. Ze hebben daar veel vertrouwen opgedaan. Laten we er niet omheen draaien: dat is de verdienste van Besnik Hasi. Ik heb met hem samen gespeeld. Hij zei destijds niet dat hij trainer wilde worden, maar wat kon hij ons al over tactiek vertellen, zeg!”

Je ziet er wel niet uit zoals Walter Baseggio, maar je geeft fysiek toch een andere indruk dan vroeger… Vergissen we ons? Hoe breng je je tijd door tegenwoordig?

“Ik ben sinds het einde van mijn carrière maar één kilo bijgekomen. Als ik wat struiser lijk, dan komt dat vast door mijn trui en allicht ook omdat ik me nagenoeg kaal geschoren heb. Dat kan het hele voorkomen van iemand veranderen. Ik let heel goed op mijn gewicht want voor iemand met diabetes is het niet gezond om bij te komen. Dat maakt de ziekte moeilijker te behandelen. Ik doe nog veel aan sport: joggen, gymnastiek, voetbal, fietsen… Ik geef elke week een dozijn trainingen in een voetbalschool voor jongeren tussen twaalf en zestien jaar. En ik ben bestuurslid bij mijn eerste club, Falkenberg, die vorig jaar voor de eerste keer naar de hoogste afdeling gepromoveerd is. Ik doe de transfers, samen met de sportief en de technisch directeur. Met ons beperkte budget van 2,5 miljoen euro doen we het lang niet slecht voor een debutant.”

Je introduceerde Astrit Ajdarevic bij Anderlecht, maar hij tekende voor Standard. Daarentegen regelde je wel de transfer van Max von Schlebrügge. Is het door die twee missers dat je gestopt bent als scout?

Ajdarevic bij Anderlecht? Ik? Maak je nu een grapje. Helemaal niet! Von Schlebrügge, ja, dat klopt. Ik geloofde in hem, helaas slaagde hij niet in België. Maar alle clubs en alle makelaars vergissen zich wel eens wanneer ze een speler kopen. Het is zeker niet daardoor dat ik mijn job als scout heb opgegeven. Ik had snel door dat ik niet de man was om voortdurend heel Europa rond te reizen. Daar had ik tijdens mijn carrière als speler al genoeg van gehad. Ik wilde me definitief in Zweden vestigen. Daar had ik behoefte aan, en mijn familie ook. Verder moet je daar niets achter zoeken.”

Pär Zetterberg is oud-speler van Anderlecht en de Zweedse nationale ploeg.

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier