Risi dumpt ploegmaat en rijdt voortaan met Stam.

Vlak voor de zesdaagse van Zürich, die morgen (donderdag) van start gaat, heeft thuisrijder Bruno Risi aangekondigd niet langer te willen rijden met zijn landgenoot Franco Marvulli. Een opmerkelijke beslissing, want hoewel men in het zesdaagsecircuit op vraag van sponsors en organisatoren nogal eens van partner wil wisselen, vormden Risi en Marvulli al meer dan twee jaar een vast koppel en fietsten ze een mooie erelijst bij elkaar. Samen wonnen ze op die korte periode 16 zesdaagsen. Daarvoor reeg Risi de successen al aan elkaar met zijn boezemvriend Kurt Betschart, die van 1991 tot 2006 zijn vaste partner was. Samen wonnen ze 37 zesdaagsen.

Risi, op en top prof, stond vanaf het begin niet te popelen om een samenwerking met losbol Marvulli. “In de jachten zijn er momenten dat je moet inhouden”, zei hij in 2006 in Sport/Wielermagazine. “Terwijl die jongen heel veel klasse heeft. Alleen: hij leeft graag. Hij maakt graag wat show. Terwijl we natuurlijk geen acteurs zijn, maar renners.”

Op de Olympische Spelen in Athene reden de twee samen in de ploegkoers en stonden ze op een kwartier van het einde in dezelfde ronde als de Australiërs, maar met een onoverbrugbare kloof in de punten. “Ik voelde me heel goed”, zei Risi daarover. “Ik wilde nog voor een ronde gaan. Maar toen smeekte Marvulli mij om dat niet te doen. (…) Dat is natuurlijk bitter, want het gaat regelrecht tegen mijn temperament in.” Op de Spelen van Peking, vier jaar later, zou het nog zuurder worden voor Risi. Door een extreem zwak presterende Marvulli werden de Zwitsers in de pan gehakt en eindigden ze pas op de elfde plaats.

Na de Spelen kampte Marvulli met een hardnekkig virus, waardoor het koppel na vier dagen ten onder ging in de zesdaagse van Amsterdam. Marvulli kon bij zijn terugkeer vorige week in de zwak bezette zesdaagse van Zuid-Laren Risi niet aan de overwinning helpen. Waarop Risi de stekker uittrok.

De overwinning in Zuid-Laren ging naar Danny Stam en Robert Slippens en die laatste kondigde daarop onverwacht en met onmiddellijke ingang zijn afscheid aan. Slippens en Stam vormden jarenlang een duo en wonnen elf zesdaagsen, waaronder Gent in 2004. In 2006 liep Slippens bij een zware val in de Schaal Sels gebroken ribben en een geperforeerde long op. Hij herstelde nooit helemaal van zijn blessures en stelde dit seizoen vast dat hij niet meer op het hoogste niveau kon presteren.

Door het pensioen van Slippens zal Stam gekoppeld worden aan Risi. Ondanks een ruzie twee jaar geleden in de zesdaagse van Zürich die tot wat duw- en trekwerk leidde, kunnen Risi en Stam het goed met elkaar vinden. Sportief zijn de twee minder complementair. Risi boet op 40-jarige leeftijd in aan pure snelheid en ook Stam is veeleer een diesel. Gezien dit duo in de sprints en nevennummers weinig punten kan sprokkelen, moeten ze de ploegkoersen zo zwaar mogelijk maken om rondes te pakken. Iljo Keisse, in Zürich gekoppeld aan Kenny De Ketele, mag de borst al natmaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier