Jouw boekenplank is behoorlijk goed gevuld. Welke literatuur verdient momenteel jouw aandacht ?

(Galina : “Het is hier stilaan een bibliotheek.”) Alles gebeurt altijd in het kader van hetzelfde thema : hoe kan ik door een goede begeleiding meer uit het potentieel van een speler halen. Ik wil effect bereiken door ook cursussen te volgen, om het mentale en emotionele beter te begrijpen. Twee jaar lang heb ik in het weekend lessen gevolgd rond vitaliteit. Nu zou ik graag djembé leren, die trommelbewegingen en dat basisritme proberen te beheersen. Ik wil de beweeglijkheid en de lenigheid van mijn Afrikaanse spelers begrijpen.”

Op het dak van jullie huis hangt een satelliet. Wordt die veel gebruikt ?

“Iets minder dan vroeger, doordat we nu ook via internet de toestand in Kroatië op de voet kunnen volgen. Mijn vrouw luistert dan naar de radio, stuurt mailtjes, maar kijkt ook nog graag naar televisie. Ik mis Kroatië niet echt, maar moet er toch elk jaar even naartoe om de batterijen op te laden. Plezier maken, urenlang met elkaar kletsen. Bij ons is ook altijd iedereen welkom. Het is hier vaak de zoete inval. In Kroatië voel je wel meer spanningen, door hun temperament gaat het bloed van de mensen er sneller koken. Dat heb je niet in België, hier staat hard werken voorop.”

Heb je een specialiteit in de keuken ?

(Lacht luid.) Pannenkoeken. Vind ik heerlijk… om te eten. Mijn vrouw schreef me het recept op en ik maak het geregeld voor de kinderen. Het draaien en opgooien in de lucht is gewoon fantastisch. In het begin durfden er wel enkele aan het plafond blijven hangen. Het is het enige dat ik kan. Voorts kom ik in de keuken niet verder dan wat water koken. Ik moet eerlijk zijn : mijn vrouw is de beste kok. Vaak maakt ze Kroatische gerechten, want onze keuken is heel uitgebreid, met vier tot vijf lokale specialiteiten. De meeste producten brengen we mee als we naar Kroatië op reis gaan.”

Jullie hebben een hond als huisdier.

“Al acht jaar, een verjaardagsgeschenk voor onze oudste dochter. Ik ben hem in Tongeren gaan halen. In Limburg, ja, maar afstand doet niets ter zake. Voor mijn kinderen doe ik alles, maar mijn vrouw komt op de eerste plaats. Een kwestie van hiërarchie, hé.”

Waar kan jij je druk over maken ?

“Dat mensen vermijden dat ze moeten denken. Te snel tevreden zijn, gewoon iets impulsief beslissen. Daar word ik gek van, maar ik zal het intern verwerken. Je mag niet in de emotie blijven steken als je een oplossing zoekt voor een probleem, je moet je vermogens ten volle durven te gebruiken. Meer stilstaan bij iets om je er een beter beeld van te vormen.”

Naar welke muziek kan je urenlang luisteren ?

“In de wagen staat Radio Donna altijd op, maar het meest kan ik genieten van Dire Straits en Queen. Dat is voor mij de max. Heel opgewekt, met veel ritme. Als ik Mark Knopfler bezig zie met zijn gitaar, hoe gemakkelijk hij die klanken produceert, zonder grote ontspanning, daar geniet ik echt van. Een echte concertganger ben ik niet. Ik heb alleen mijn dochter zes jaar geleden eens naar de Backstreet Boys gebracht. Papa stond als bodyguard dicht bij de uitgang (lacht).”

Met wie zou je graag eens een goed gesprek voeren ?

“In de wereld ? Geef me dan maar Alex Ferguson. Gewoon de top. Dat zal dan niet alleen over voetbal gaan, maar ook over psychologie, charisma, stijl en klasse, trouw. Die man heeft iets aparts, belicht met zijn spelers elk jaar een nieuw facet van het voetbal. Ook Shirley MacLaine mag ik niet vergeten. Een sublieme actrice met wat Iers bloed, dacht ik. Over de Kelten en het groen van Ierland zou ik wel graag eens babbelen.”

door Frédéric Vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier