Bij de transfers die Lokeren de afgelopen weken deed, is nog maar eens gebleken dat een trainer een passant is en blijft. Eind vorig seizoen kon je al zien dat Lokeren in de problemen zou komen als er aanvallend talent zou wegvallen. Want dan dreigde het gewicht te veel op de schouders van de IJslanders te vallen. Ondanks herhaalde waarschuwingen is daar niet op geanticipeerd. Ook toen Paul Put in de loop van het seizoen om offensieve versterking schreeuwde, bleek er niets mogelijk. Pas als een nieuwe trainer er ook niet in slaagt het roer om te gooien en uiteindelijk dezelfde diagnose stelt als zijn voorganger, veranderen de bestuurders plots van gedacht. Ik heb dat altijd vreemd gevonden.

Het gaat nu bij Lokeren natuurlijk om het overleven. De angst om te degraderen zit diep, maar in feite heeft het een paar maanden verloren. Net als Antwerp, dat een risico nam door Doy Perazic aan te stellen. Maar Eddy Wauters wuifde alle voorbehoud weg en zei stellig dat hij geloofde in de kwaliteiten van Perazic. Twee maanden later blijkt hij dat plots niet meer te doen. Het is te gemakkelijk om daar achteloos over heen te stappen : je hebt dan gewoon een inschattingsfout gemaakt.

Ik denk dat Antwerp met Marc Grosjean een heel goede keuze heeft gemaakt. Grosjean heeft moderne ideeën, is heel serieus met zijn vak bezig en leverde in Bergen knap werk. Hij moet nu bewijzen dat hij ook in een andere omgeving iets kan neerzetten. Maar daarvoor is er toch iets nodig. Op de transfermarkt bleef het echter, behalve in Lokeren, relatief rustig. Misschien dat Mbo Mpenza daar verandering in brengt. Ik vind het opmerkelijk om te moeten lezen dat Mpenza met zo’n salaris (450.000 euro netto, nvdr) op de loonlijst van Moeskroen staat. Dat past namelijk niet bij de begroting van zo’n club. Tenzij je hem met winst kan verkopen natuurlijk. Dat proberen ze nu te doen.

Ik verwacht dat Aruna Dindane de Gouden Schoen wint. Er kan geen discussie over bestaan dat hij op dit moment de beste voetballer is in België. Aruna heeft in een paar Europese wedstrijden zijn talent laten opflakkeren, maar hij is ook nadrukkelijk aanwezig geweest in de zogenaamd mindere matchen. De vooruitgang die hij maakte, is gigantisch. In korte tijd is hij uitgegroeid tot een bepalende voetballer. Zijn enige probleem is dat hij niet gemakkelijk scoort en dat hij te gemakkelijk kansen mist. Maar dat komt wel, als hij wat rijper wordt. Ik hoop alleen maar dat het evolutieproces dat hij nog gaat doormaken, niet ten koste zal gaan van de speelsheid die hem nu kenmerkt.

door Gunter Jacob

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier