FC Utrecht grijpt Europees ticket.

Dankzij winst (0-2 in Kerkrade, 4-1 thuis in De Galgenwaard) in een dubbel duel tegen het Roda JC van trainer Harm van Veldhoven mag aanvallende middenvelder Dries Mertens (23, ex-Anderlecht en AA Gent) zich net als centrale verdediger Jan Wuytens (24) met de Domstedelingen opmaken voor een avontuur in de Europa League. Kevin Vandenbergh (27, contract tot 2011) en Hans Somers (32, transfervrij) mogen op zoek naar een nieuwe werkgever.

Het succes van FC Utrecht is niet alleen het werk van coach Ton Du Chatinier. De club heeft immers veel te danken aan eigenaar Frans van Seumeren, die twee jaar geleden zestien miljoen euro investeerde en met 63 procent van de aandelen alles voor het zeggen kreeg. De tekst op zijn naambordje in zijn skybox verklaart alles: no guts, no glory. “Natuurlijk heb ik lef. Elke uitdaging die ik aanga, zal ik volbrengen.”

De overstap naar het voetbal leek een sprong in het duister voor de goedlachse ondernemer, die fortuin vergaarde met kraanverhuur en in 2001 wereldfaam kreeg na de berging van de verongelukte Russische kernonderzeeër Koersk uit de diepte van de Barentszee. “Ze verklaarden me voor gek”, verklaarde hij in de Volkskrant. “Dat is omdat ze voorbijgaan aan mijn voornaamste drijfveer: FC Utrecht op de kaart zetten als een mooie, stabiele voetbalclub, die structureel een positie tussen de nummers drie tot en met acht van de Eredivisie inneemt.”

Utrecht is zijn stad, beweert de zestigjarige Van Seumeren, voetbal zijn passie. “Men wil nog weleens van me denken dat ik alles in mijn leven ondernam om rijk te worden. Maar ik dacht er nooit over na veel geld te verdienen. Ik slaagde dankzij mijn winnersdrang, en door het geluk dat ik me altijd gesteund heb geweten door heel loyale mensen. Een knokker ben ik en blijf ik, maar eentje met een passie voor avontuur.”

Zijn leven staat in het teken van voor anderen volstrekt onhaalbare doelen. Op zijn gedrevenheid zit geen rem. “Ik heb geen moment spijt van mijn beslissing te investeren in het voetbal”, stelt Van Seumeren, de vierde van elf kinderen uit een groot katholiek gezin. “In Nederland wordt er altijd zo laatdunkend gesproken over mensen die met privégeld het betaald voetbal instappen. Alsof je een schurk bent. Ik ervaar FC Utrecht als het beklimmen van een berg waarvoor ik de steilste wand uitkoos. Maar ik zie de top almaar dichter komen.”

Volgens hem moet FC Utrecht blijvend de strijd om een positie in de subtop aangaan. “Maar het moet ook de warmte en betrokkenheid van de stad ademen. Voetbal is veel meer dan een prestatiefabriek, het moet mensen binden en inspireren. Dat beschouw ik als mijn missie.” S

Feyenoordaanvoerder Giovanni van Bronckhorst (35) stopt na het WK met voetballen. Gio, een linkerverdediger, debuteerde in maart 1994 als huurling van Feyenoord voor RKC. Hij kwam ook uit voor Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona. In 2006 won hij met de Catalanen de CL. Van Bronckhorst was aanwezig op de WK’s van 1998 en 2006. Hij speelde ook de EK’s van 2000, 2004 en 2008. De 97-voudige international gaat de trainerscursus volgen en blijft werkzaam voor Feyenoord. Op 25 juli volgt een afscheidsduel tegen Real Mallorca.

Adri van Tiggelen (ex-Anderlecht) vertrok bij Sparta Rotterdam. De oud-international was begin april op non-actief gezet als assistent-trainer, maar had een contract voor onbepaalde tijd.

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen kwam tot de conclusie dat Nederland tijdens het WK in Zuid-Afrika niet de ideale thuisbasis heeft. Oranje zit in Johannesburg op 1700 meter hoogte, terwijl voetbalteams het best op 1100 meter hun basiskamp kunnen opslaan.

BV Veendam werd vorige week failliet verklaard en houdt op te bestaan. Daarmee komt een einde aan betaald voetbal, dat er sinds 1954 werd gespeeld. Dit houdt in dat FC Oss niet degradeert uit de Jupiler League.

NEC nam afscheid van routinier Patrick Pothuizen (na 412 competitiewedstrijden en 28 doelpunten), Arek Radomski en Mitchell Burgzorg. De gehuurde Jeffrey Sarpong keert terug naar Ajax.

Doelman Henk Timmer (39) kreeg door de terugkeer van onze geblesseerde landgenoten Brian Vandenbussche en Kenny Steppe geen nieuwe overeenkomst bij Heerenveen, dat wel spits Bas Dost (20) overnam van Heracles. De jeugdinternational tekende voor vijf seizoenen.

Willem II (dat Go Ahead Eagles versloeg) en Excelsior (te sterk voor de buren van Sparta) wonnen de degradatie/promotieduels. Aad de Mos sprak van een horrorfilm, aan de andere kant glunderde Alex Pastoor (ex-Harelbeke).

Steve McClaren werd door zijn collega’s uitgeroepen tot beste trainer van het afgelopen seizoen. Hij is de eerste buitenlandse coach die de Rinus Michels Award krijgt en volgt Louis van Gaal op. Leo Beenhakker werd door Guus Hiddink gehuldigd met een oeuvreprijs voor zijn hele loopbaan. Die eer viel eerder Kees Rijvers, Piet de Visser, Wiel Coerver en Foppe de Haan te beurt.

Otman Bakkal (PSV), Wout Brama (FC Twente) en David Mendes Da Silva (AZ) behoren niet tot de definitieve WK-selectie van het Nederlands elftal. Van de 27 overgebleven spelers moet Bert van Marwijk er nog vier thuislaten.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier