De 38-jarige routinier profiteerde van de blessure bij Maarten Stekelenburg en de langdurige schorsing van de terugkerende André Onana.

‘Remko is mijn eerste keeper’, verklaarde Ajaxcoach Erik ten Hag na het 0-0-gelijkspel tegen Heracles eind oktober. ‘Hij deed het uitstekend de laatste wedstrijden. Zet hij deze prestaties door, dan blijft hij ook mijn nummer 1. ‘ Daarmee anticipeerde de succestrainer al op de terugkeer van de Kameroense wereldklassedoelman André Onana (25), die op 4 november zijn (doping)overtreding en – schorsing van negen maanden zag wegvallen en sinds die dag opnieuw aansloot bij de groepstrainingen van de Amsterdammers.

Het verhaal van Remko Pasveer blijft niettemin opmerkelijk. Hij werd bij Vitesse weggehaald als backup voor Maarten Stekelenburg, maar die is door een lies- en buikspieroperatie voor de rest van het seizoen out en zo stond de andere routinier ineens tussen de palen. Midden september, bij de eerste speeldag van de CL-groepsfase bij Sporting CP (1-5-zege) en tevens het debuut van Pasveer op het kampioenenbal, liet hij nog op knullige wijze een bal door zijn benen glippen. Nadien volgde met acht clean sheets op rij een gepaste reactie.

Daarmee bevestigt Pasveer zijn reputatie die hij meebracht vanuit Arnhem. Een ervaren doelman die, als goede wijn, per seizoen beter wordt. En fitter ook, zonder te weten waar zijn plafond ligt. Vandaar ook het vertrouwen van Ten Hag. Pasveer onderscheidde zich tegenover Erling Braut Haaland (Borussia Dortmund), bewees te kunnen omgaan met spelen onder druk en toonde bij internationale affiches dat hij Ajax overeind kan houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier