Het is alsof Patrick Decuyper op een andere planeet toeft. Een wereld met andere normen en wetten. Door out of the box te denken, zoals hij het graag formuleert, bouwde Decuyper een imperium in zonnepalen uit, dat intussen aan het wankelen zou zijn. En door nieuwe wegen te bewandelen probeert hij ook zijn weg te maken in de voetbalsport. Pal nadat Zulte Waregem met een tweede plaats een memorabel seizoen bekroonde, lekten zijn plannen uit om met de club naar Antwerpen te verhuizen. De woede van de supporters was groot, het volksfeest van een paar dagen eerder veranderde haast in een volksopstand. Decuyper had zich compleet misrekend op de reacties van de aanhang. Hij veranderde razendsnel het geweer van schouder, maar de littekens bleven. Vooral bij trainer Francky Dury,die met Decuyper niet echt een innige relatie heeft.

Wat moet de zakenman bezield hebben om zich, in ruil voor een verlengd verblijf van Thorgan Hazard aan de Gaverbeek, haast te laten gijzelen door John Bico,de zaakwaarnemer van het talent? De jongere broer van Eden moet onder meer de aanvoerdersband dragen en centraal op het middenveld opereren. Patrick Decuyper stemde daarmee in. Hij dacht niet aan de reacties van zijn spelersgroep en de commotie die dat zou veroorzaken, óf hij heeft lak aan alles en iedereen.

Ooit was SV Waregem een gemoedelijke, haast bourgondische vereniging. Weinig blijft er nu van dat beeld over. Zakelijke kilte en foute informatie botsen nu brutaal met de authenticiteit van de club. Want even erg als de penibele soap die nu opnieuw werd geserveerd, is de manier waarop alles werd gecommuniceerd. In een persbericht heette het dat Thorgan Hazard de aanvoerdersband kreeg en dat iedereen in de club daarachter stond. Ook de huidige kapitein Davy De fauw. Zelden is een mededeling hypocrieter opgesteld.

Amper twaalf uur later distantieerde de groep zich van dit communiqué en verscheen Francky Dury niet op de wekelijkse persconferentie. Het is verbijsterend dat Patrick Decuyper, die het duidelijk nooit leert, na een turbulente zomer zijn club zo te kijk zette, terwijl er de andere bestuursleden binnen de bestaande structuren niets anders overbleef dan passief toe te kijken. In plaats van zichzelf de rode kaart te geven, probeerde Decuyper zichzelf wit te wassen door te praten over een verkeerde berichtgeving in de media. Tussendoor riep hij ook nog eens dat het de taak van Dury was om het nieuws over de aanvoerderswissel mee te delen. Hij liet zijn trainer ook via een aangetekende brief weten dat hij zich moest verantwoorden op de raad van bestuur en maakte hem daar monddood. Vooral dat was de schaamteloosheid ten top.

Het is vreemd dat een zeer principiële man als Francky Dury dat allemaal lijkt te accepteren. Natuurlijk moet je in dat soort omstandigheden zeer sterk zijn om de eer aan jezelf te houden, al weet Dury dat hij daarmee alleen maar in de kaart zou spelen van Decuyper. Bovendien geef je dan ook de indruk de groep in de steek te laten. Toch lijk je nu als trainer een marionet in de handen van een zaakwaarnemer. Dat Thorgan Hazard inmiddels door invloed van wie of wat dan ook de aanvoerdersband teruggaf, doet niet ter zake.

Het kan niet anders dan dat Francky Dury deze zaak voor de rest van het seizoen zal meedragen. Tussen hem en Patrick Decuyper vallen de scherven niet meer te lijmen. Wellicht was het van de trainer niet erg verstandig om, al dan niet onder druk, zo lang te wachten om de eis van John Bico mee te delen, de ochtend van de wedstrijd op PSV, maar het valt niet te bewijzen dat het gigantische klassenverschil daar zijn oorsprong vindt. Ook al frappeerde het anders zo gedisciplineerde Zulte Waregem in Eindhoven door laksheid in de duels en door ver van de man te spelen.

Intussen hoopt Patrick Decuyper dat de gevleide zege van afgelopen zaterdag tegen KV Kortrijk de rust herstelt. Dat is denken op korte termijn. De realiteit is dat de geloofwaardigheid van Patrick Decuyper nu helemaal aan diggelen ligt. Dat heeft hij zichzelf toe te schrijven. Grote leiders nemen zelf hun verantwoordelijkheid in plaats van alles op anderen af te schuiven.

DOOR JACQUES SYS

Vreemd dat Francky Dury alles accepteert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier