Terwijl het in de pers gonst van de transfergeruchten en er binnen zijn eigen ploeg 14 renners einde contract zijn, is Quick-Stepmanager Patrick Lefevere allesbehalve ongerust.

Patrick Lefevere : “Ik begrijp niet waarom iedereen zo nerveus is. Ik heb helemaal geen behoefte om nu al over transfers te spreken. De Tour de France is in principe de belangrijkste periode om contracten af te sluiten, dus ik heb tijd. Ik ga pas in mei de eerste gesprekken aan.”

Waarom komt de transfermolen dit jaar zo vroeg op gang ?

“Omdat sommige ploegen paniekvoetbal beginnen te spelen, zeker ? De mannen die geen prijs gereden hebben dit voorjaar zetten de jongens onder druk om nu al beslissingen te nemen die ze nog niet willen nemen. Je ziet bijvoorbeeld dat een Nick Nuyens met die dingen bezig is en geen prijs rijdt in de klassiekers. Natuurlijk was hij ook wat geblesseerd aan zijn bil, maar je weet : als je stress hebt, dat zet zich altijd ergens op.”

Vorig jaar heb je de ploeg vooral versterkt in functie van Tom Boonen. Hoe ziet je plan er nu uit ?

“Een en ander hangt ervan af hoe José Rujano het erafbrengt. Hij komt pas na de Giro over van Selle Italia, maar ik verwacht wel iets van hem voor de grote rondes. Voor de rest heb ik een hoop renners die einde contract zijn, maar die zullen moeten wachten. Met enkele toppers, zoals Pozzato en Bettini, wil ik in mei spreken. Voor de rest ben ik niet zo nerveus, hoor.”

Je vindt niet dat Boonen, Nuyens, Pozzato en Bettini te veel dezelfde types zijn om in één ploeg te hebben ?

“Dat heeft tot nu toe toch niet gestoord ?”

Ga je nog investeren in een klassementsrijder ?

“Ik heb daar geen geld voor. T-Mobile heeft 16 miljoen euro zonder Ullrich en zijn clan. Ik lees in Trends dat Discovery Channel 21 miljoen dollar ter beschikking heeft. Dan zijn wij broekventjes en verricht ik met mijn 9,5 miljoen euro mirakels. Trouwens, zo lang Tom ambitie heeft voor de groene trui in de Tour, mag je een klassementsrenner vergeten. Iemand als Basso heeft vijf man in dienst in de Tour, maar Tom vraagt dat ook. Zoiets is niet te combineren, tenzij je een klassementsrijder hebt die alleen ge-interesseerd is in de Ronde van Italië of Spanje.”

Je kreeg de afgelopen weken ook enkele openlijke sollicitaties binnen, met name van Peter Van Petegem en Nico Mattan. Hoe slim was dat ?

Goh. Nico is Nico. We werden na Bodysol een beetje ongelukkig gescheiden, maar Nico heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij nog een keer bij mij wou rijden. Maar het is niet omdat hij solliciteert, dat ik erop moet ingaan. Wat Van Petegem betreft : dat is iemand die vlug zekerheid wil hebben, die niet kan wachten.”

Ben je geïnteresseerd ?

“Ik ben bereid om te praten. Ik moet eerst van hem horen hoe hij het ziet.”

Hij zou zich willen wegcijferen voor Boonen.

“Ik lees ook andere dingen. Dat hij in zijn koersen nog altijd wil meedoen om te winnen.”

En dat is niet verenigbaar met Tom Boonen.

“Hangt ervan af. Als Pozzato ook blijft, ligt dat inderdaad moeilijk.”

Eén contract sloot je al wel af, met Kevin Seeldrayers.

“Dat is een jonge kerel die heel goed kan klimmen. Hij weegt zestig kilo, legde een prima test af en won vorig jaar bij de beloften een rit op Plateau de Beille. Ik heb ervoor gekozen om hem aan twintig jaar te laten overkomen omdat hij in de Vlaamse koersen verloren rijdt en hij bij de profs veel meer bergop kan fietsen.

“Dit is ook een beetje mijn antwoord aan mijn vriend De Cauwer die tegen jonge renners vertelt dat wij geen kaas gegeten hebben van jeugdopleiding. Er zijn bepaalde mensen die altijd iemands kloten afsnijden en je hebt er die het serieus doen. Ik reken mezelf bij de tweede groep. Ik denk dat ik al meer jonge coureurs naar de top gebracht heb dan De Cauwer. Als je ziet wie er allemaal uit de jeugd van Mapei komt : Eisel, Evans, Cancellara, Pozzato, Sinkewitz, Rogers, Paolini. En dan wat ik hier met Frison gedaan heb : Leukemans, Hulsmans, Devocht, Van Summeren, Dockx, Nuyens, Van Goolen. Meneer De Cauwer zou beter een beetje zwijgen. En wat die pyramide van Davitamon-Lotto betreft : mocht ik in de muziekwereld zitten, dan kreeg ik geld voor plagiaat.”

loes geuens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier