Patrick Remy (49) is helemaal niet veranderd sinds zijn periode bij AA Gent. Met zijn directe stijl boekte hij er weliswaar succes, maar hij botste ook met oudere spelers zoals Gunther Schepens en Vital Borkelmans, die het niet eens waren met zijn voetbalvisie. Remy was als speler actief bij Auxerre en Metz, deed ervaring op als verantwoordelijke van het opleidingscentrum van Marseille, begon zijn trainerscarrière bij Beauvais en boekte sensationele resultaten bij Sedan, de bescheiden ploeg uit de Franse Ardennen die hij naar de hoogste afdeling bracht, vooraleer in ons land aan de slag te gaan.

“Ik bewaar uitstekende herinneringen aan mijn verblijf in België”, zegt hij. “Ik vond het een bijzonder verrijkende ervaring om te kunnen werken in een competitie die weliswaar wat minder sterk is dan de Franse, maar waarin toch tal van topwedstrijden op het programma stonden.” De kwaliteiten van zijn twee nieuwe Belgen, Grégory Dufer (22) en Steve Dugardein (30), waren hem bekend. Op de vraag of hij vooral mikte op de ervaring van Dugardein en de jeugd van Dufer als investering in de toekomst, antwoordt Remy dat hij niet op die manier denkt. “Als ik een speler aantrek, is het met de ambitie om er dadelijk resultaten mee te halen. Ik kijk naar het onmiddellijke rendement, niet naar de eventuele meerwaarde bij een latere transfer. Ik speel met een 4-4-2-systeem, waarin ik voor Dufer een perfecte rol zie op de rechterflank, waar hij de achterlijn moet halen. Daarnaast kan hij met zijn goed schot ook voor goals zorgen vanuit de tweede lijn. Voor zijn positie beschikte ik enkel over onervaren spelers.”

Ibrahima Faye zal op links spelen. Remy was ook de coach die hem naar Gent haalde en hem de nodige speelkansen bood, zodat hij Senegalees international werd. Hij stond ook in de belangstelling van Marseille, maar koos voor Caen. “Steve Dugardein was geen prioriteit”, vervolgt de coach. “Ik keek voor zijn positie naar een aantal Franse spelers, maar die kozen voor een transfer naar Engeland of naar Franse clubs die Europees spelen. Op advies van Didier Frenay, een spelersmakelaar wiens werk ik waardeer en die ik goed ken, kwamen we uit bij Dugardein, een stevige bonk die elk jaar minstens dertig competitiewedstrijden speelde. In een ploeg die tot de Belgische topvijf behoort, wil dat toch wat zeggen. Zijn profiel van collectief ingestelde middenvelder en harde werker past ook erg goed bij de mentaliteit van Caen. Steve is intelligent, recupereert enorm veel ballen en kan het spel ook sturen. Hij heeft alle troeven in handen om een basisplaats te verwerven als verdedigende middenvelder, maar ik garandeer niemand iets.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier