Maar de managing director op het Kiel laat één vraag steevast onbeantwoord: van wie komen de centen?

P atrick Vanoppen, de vastgoedmakelaar die sinds eind februari geldt als de sterke man van Germinal Beerschot, maakte vrijdag op een persconferentie bekend dat het aflopende contract van hoofdtrainer Jacky Mathijssen verlengd is voor onbepaalde duur. Toen hij vervolgens mocht aankondigen dat ook centrumverdediger Gary Kagelmacher blijft en een overeenkomst voor vier jaar tekende, begon de managing director pas echt te glimmen. Met alle lenzen op zich gericht sloofde Vanoppen zich uit door voor de 23-jarige Uruguayaan – “een voorbeeld van grinta en mentaliteit” – een glaasje water in te schenken. Hij overlaadde Kagelmacher ook met schouderklopjes. Het is zonneklaar dat de managing director wil dat de Zuid-Amerikaan de nieuwe leider op het veld wordt.

Voorts meldde Vanoppen ook de komst van spits Ibrahima Sidibe (30) van STVV, linksback Trésor Diowo (24) van tweedeklasser Tubeke en verdedigende middenvelder Sani Kaita (25) van het Griekse Iraklis Saloniki. Toen een journalist wilde weten of er budgettaire ruimte is om nóg nieuwe spelers aan te trekken, zei Vanoppen: “We zijn een investeringsgroep aan het oprichten die voor transfers kan zorgen.” Op de vraag wie daarin zal zitten, repliceerde de managing director smalend: “De gokchinees”, een antwoord waarmee hij de makkelijke lachers op zijn hand kreeg. Daarna ging hij serieus door: “Het zijn mensen die interesse tonen om het sportieve traject van Beerschot te ondersteunen, maar zij willen dat graag in alle stilte doen. Gelieve geen zoektocht te beginnen.”

Zo trekt de mist rond de figuur Vanoppen maar niet op. De managing director stelde vrijdag ook wel Jacques Vanderveren voor, die algemeen secretaris en gerechtigd correspondent wordt, Tony Vermeulen, de nieuwe commercieel manager, en Steven Van Beethoven, de nieuwe operationeel manager, maar welke geldschieters hij achter zich heeft, houdt Vanoppen verborgen. Het is nochtans een pertinente vraag. Eerder was ook al duidelijk dat de financiële middelen die nodig waren om de club over te nemen, niet louter van Vanoppen kwamen, al laat die graag het omgekeerde uitschijnen. Dat de managing director over het financiële aspect de lippen op elkaar houdt, wekt trouwens verrassend weinig argwaan. De meest geruste zielen in de club zeggen dat een bakker zijn klanten ook niet vraagt van waar het geld komt waarmee zij hun brood betalen. Vanoppen creëerde op het Kiel een draagvlak voor zichzelf, onder meer door zijn plan om ‘Germinal’ uit de clubnaam te schrappen. De club zal binnenkort ‘Beerschot AC’ heten, waarbij ‘AC’ zal staan voor ‘Antwerpen Club’.

De managing director blijft ook gretig de aandacht naar zichzelf zuigen, vermoedelijk in de hoop dat zo niemand in de verleiding zal komen om de spots eens naar de achtergrond te richten. Op de vraag wie er in de raad van bestuur zal zetelen, antwoordde hij: ” Me, myself and I.” Weer gelach. “Ik en twee vennootschappen van mij, zo is er geen ruzie en wordt er ook niet meer gevochten.”

Toen vrijdag het stadiondossier ter sprake kwam – uiteindelijk nog altijd hét element dat de vastgoedmakelaar naar de club lokte -waren de eerste woorden van Vanoppen: “Er komen gemeenteraadsverkiezingen aan.” Vanoppen gokt er dus kennelijk op dat eind 2012 in Antwerpen politici aan de macht komen die zijn plan om een nieuw stadion alleen uit te baten meer genegen zullen zijn dan de huidige bewindsploeg.

DOOR KRISTOF DE RYCK

“We zijn een investeringsgroep aan het oprichten die voor transfers kan zorgen.” Patrick Vanoppen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier