In het proces rond gokchinees Ye Zheyun is afgelopen vrijdag voor de correctionele rechtbank in Brussel de langverwachte uitspraak gevallen. De rechter vorderde celstraffen tegen twintig van de tweeëndertig beklaagden. De zwaarste straffen zijn voor Ye, Pietro Allatta en Paul Put. Zij krijgen als enigen effectieve celstraffen, respectievelijk van vijf jaar, dertig maanden en twee jaar. Ye en Put waren, zoals tijdens het hele proces in februari, niet aanwezig en werden bij verstek veroordeeld. De rechter beval hun aanhouding. Allatta zat wel in de zaal, net als voormalig Liersedoelman Cliff Mardulier en voormalig La Louvièrevoorzitter Filippo Gaone. Hij stapte zonder commentaar naar buiten, geëscorteerd door zijn broer.

Voor de voetballers in de beklaagdenbank toonde de rechter zich mild. Zij krijgen celstraffen van tien maanden (Laurent Delorge, Laurent Fassotte, Igor Nikolovski, Yves Vanderstraeten, Marius Mitu) of zes maanden (Mardulier, Hasan Kacic, Ninoslav Milenkovic, Mario Espartero, Dusan Belic), maar allemaal met uitstel. Ook voor Olivier Suray (twee jaar), Patrick Deman (twaalf maanden) en Gilbert Bodart (zes maanden) had de rechter een celstraf met uitstel in petto. Ook de twee advocaten uit het dossier, Laurent Denis (zes maanden) en voormalig Liersevoorzitter Chris De Nijn (drie maanden), kijken tegen een lichte veroordeling met uitstel aan, net als Gaone (tien maanden).

Negen beklaagden gaan vrijuit, onder wie voormalig Liersevoorzitter Leo Theyskens, voormalig manager Bruno Belmans van Verbroedering Geel en ex-speler Jean-Pierre La Placa. Drie beklaagdenkrijgen een werkstraf: ‘makelaar’ Federico Avelino en de beide bodyguards met wie Allatta de Noorse spelersmakelaar Harald Suain bedreigde om een openstaande rekening bij Denis te vereffenen.

Lijkt het met de celstraffen nog mee te vallen door het uitstel, de rechter veroordeelde de beklaagden ook tot het terugbetalen van de geldsommen die ze van Ye ontvingen, hetzij voor het vervalsen van wedstrijden, hetzij voor de overname van eerst Lierse en vervolgens La Louvière. Voor enkele betrokkenen lopen die bedragen aardig op. Zo gaat het voor Denis en Gaone samen om een bedrag van 446.000 euro, voor Allatta om 400.000 en voor De Nijn om 200.000 euro. Suray moet 75.000 terugbetalen, Put 50.000 euro. Voor de spelers variëren de bedragen van minder dan 10.000 euro tot 61.250 euro voor Mardulier en 66.500 euro voor Mitu. Vooral deze verbeurdverklaring was voor Marduliers advocaat aanleiding om onmiddellijk na de zitting al aan te kondigen dat zijn cliënt in beroep gaat. Ook Ye ziet anderhalf miljoen euro verbeurd verklaard worden.

Met dit vonnis, waarvan het voorlezen zes uur in beslag nam, is de zaak nog niet afgelopen. Alle veroordeelden hebben nu veertien dagen de tijd om verzet of beroep aan te tekenen. Mardulier gaat al zeker in beroep, de advocaat van Deman liet weten zijn cliënt te zullen adviseren dat niet te doen. Put gaat een stap verder: hij zal verzet aantekenen van zodra het vonnis bij hem in Burkina Faso is betekend, aldus zijn advocaat Kris Masson. Dat betekent dat het proces in zijn geval helemaal moet worden overgedaan, als het van Masson afhangt voor een Nederlandstalige kamer dan. Als Put dan weer niet opdaagt, opnieuw bij verstek wordt veroordeeld en daarna in beroep gaat, zullen we kort tegen de verjaring aanzitten. Door zijn verzet valt voor Put in ieder geval de vrees van een onmiddellijke aanhouding weg mocht hij voet op Belgische bodem zetten.

DOOR JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier