Naar welke Tsjechische speler moeten we uitkijken op het EK ?

Pavel Nedved : “Liefst naar de hele ploeg. We moeten het meer hebben van collectieve kracht dan van individuele klasse. Maar als ik er dan toch één speler moet uitpikken : Karel Poborsky. Die heeft een geweldig seizoen achter de rug. Hij schoot bijna op zijn eentje Sparta Praag naar de laatste zestien van de Champions League.”

Hoe hoog mikken de supporters van Tsjechië ?

“Ze zouden het gelukkigst zijn, mochten we het EK winnen.”

En als Tsjechië niet wint, wie dan wel ?

“Ik verwacht een sterk Frankrijk, dat zeker revanche zal willen nemen voor zijn mislukte WK van twee jaar geleden. Met Italië moet je op een groot toernooi altijd rekening houden. En verlies ook thuisland Portugal niet uit het oog !”

Moeten topvoetballers te veel wedstrijden spelen ?

“Ja. Dat teveel aan wedstrijden is zelfs de oorzaak van de mindere resultaten van Juventus dit seizoen. In plaats van te trainen en ons voor te bereiden op het seizoen, moesten we vorige zomer naar de Verenigde Staten reizen om daar wedstrijden te spelen. Het gevolg was dat we het voorbije seizoen te vroeg door onze voorraad energie heen zaten.”

De vroege uitschakeling van Juventus in de Champions League betekent wel dat je frisser aan het EK kan beginnen.

“We zullen nog zien. Ik moet toegeven dat ik voel dat ik stilaan wat ouder word. Ik kan het me niet meer veroorloven me in de voorbereiding kapot te trainen.”

Sta je onder druk nu je tot Europees Voetballer van het Jaar werd uitgeroepen ?

“Ik word toch gewaar dat alle ogen op mij gericht zijn. Er worden hoge verwachtingen in me gesteld. Dat is wel een nieuwe uitdaging. Nu, ik kan alleen maar mijn best doen. Zoals in elke wedstrijd, trouwens.”

Hoe belangrijk is bondscoach Karel Brückner voor het team ?

“Hij bracht ons weer samen nadat we de eindronde van het WK 2002 hadden gemist. Nogal wat spelers, onder wie ikzelf, waren daardoor zo teleurgesteld dat ze wilden afhaken. Brückner pompte weer geestdrift in de ploeg, slaagde erin om ons opnieuw te motiveren. Het is vooral dankzij hem dat we er nog bij lopen.”

Hoe lang ga je nog voetballen voor de nationale ploeg ?

“Mocht het EK tegenvallen, dan sta ik misschien mijn plaats af aan jongere spelers. Dan kan Tsjechië best aan een nieuw team beginnen bouwen. Maar ik heb toch nog het WK van 2006 in mijn achterhoofd zitten. Hoe dan ook heb ik mijn vrouw beloofd dat ik in 2006 stop met voetballen.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen het Tsjechië van Euro 2000 en nu ?

“We hebben meer ervaring. Toen wonnen we al onze kwalificatiewedstrijden, ontstaken in euforie maar kwamen gauw weer met onze voeten op de grond terecht. Dat zal ons nu niet meer overkomen. We weten dat we voor en in elke wedstrijd hard moet werken. Een winning mood hebben alleen volstaat niet.”

Wat kies je : winst in de Champions League of het EK ?

“Dat zijn twee dingen die je onmogelijk met elkaar kan vergelijken. Het zijn allebei topcompetities. Vorig seizoen miste ik de finale van de Champions League vanwege een schorsing. Een goed EK zou alvast een mooie compensatie zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier