De geschiedenis herhaalt zich voor Sebastian Deisler (26). De talentrijke middenvelder van Bayern München moet, na het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea waar hij zich tijdens de laatste oefeninterland blesseerde, nu ook de eindronde in eigen land missen door een knieblessure. Tijdens een clubtraining liep het mis. Na een duel met de Engelse verdedigende middenvelder Owen Hargreaves verdraaide de Duitse international zijn rechterknie. Ondersteund door een kinesist verliet Basti, op wie bondscoach Jürgen Klinsmann sterk rekende voor gevaar vanop de rechterflank, het veld.

Een MRI-scan wees uit dat een operatie onafwendbaar was, zo stelde clubdokter Hans-WilhelmMüller-Wolfahrt. Een zware klap voor Deisler, die al vier keer (in 1998, 1999, 2001 en 2002) eerder werd geopereerd aan het gewricht. Een bezoek aan de vermaarde Amerikaanse specialist Richard Steadman in Vail, Colorado, die de knie eerder opereerde, gaf definitief uitsluitsel over de ernst van de blessure. De ligamenten zijn geraakt, waardoor een heelkundige ingreep de enige oplossing is. Er wacht Deisler een revalidatieperiode van minstens zes maanden om terug te keren.

De Duitse sensatiepers aarzelde niet om meteen vraagtekens bij het vervolg van de loopbaan van Sebastian Deisler te plaatsen. Vooral omdat Deisler, wiens contract bij Bayern München nog maar onlangs werd opengebroken tot 2009, mentaal niet van de sterkste is. In 2003 en 2004 werd hij behandeld voor een depressie, maar met een bewonderenswaardige energie en dankzij de hulp van Felix Magath vocht Deisler zich terug in de ploeg.

Terwijl manager Uli Hoeness sprak van “een ongelofelijke shock”, was het opnieuw Magath die positief bleef. Hij belde dagelijks met Deisler om zijn toestand op te volgen. “Ook al is dit zowel voor Bayern München als voor de nationale ploeg een enorme tegenslag, ik ben ervan overtuigd dat Sebastian Deisler volgend seizoen weer speelt. Ik probeer hem moed in te praten, hij mag zijn hoofd niet laten hangen.”

Jürgen Klinsmann kan opgelucht ademhalen, want de Duitse nationale ploeg versloeg in een oefeninterland de Verenigde Staten, die met een B-elftal speelden, met 4-1. Overtuigend was het spel in Dortmund allerminst, wat leidde tot een striemend fluitconcert. Schweinsteiger, Neuville, Klose en Ballack beslisten het duel pas na de rust.

Karl Heinz Wildmoser jr moet van de rechter een schadevergoeding van 2,8 miljoen euro betalen in de smeergeldaffaire rond de bouw van de Allianz Arena. Wildmoser en zijn vader, oud-voorzitter van 1860 München, werden in 2004 aangehouden op verdenking van omkoping, belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Wildmoser jr is al veroordeeld tot vierenhalf jaar celstraf.

Christoffer Andersson (27), een Zweedse flankverdediger van het Noorse Lillestrøm, tekende een overeenkomst van drie seizoenen bij Hannover ’96. Gunnar Heidar Thorvaldsson (23), een IJslandse spits die met zestien treffers voor Halmstads BK topschutter werd in Zweden, kreeg een overeenkomst voor dezelfde termijn.

Jelle Van Damme raakt maar niet van de invallersbank bij Werder Bremen. De linkerflankverdediger schermt met heel vage interesse van Standard.

Jan Koller (Borussia Dortmund), die in september zwaar geblesseerd raakte aan zijn knie, verzekerde de Tsjechische bondscoach Karel Bruckner dat hij erbij zal zijn op het WK. De oud-aanvaller van Lokeren OV en Anderlecht wil de laatste twee competitiewedstrijden nog meespelen.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier