China heeft ambities, op velerlei vlak. Een van de ambities was de Olympische Spelen organiseren én domineren. De wens werd een feit. In alle sporten namen de Chinezen deel, hun delegatie was met 639 atleten de grootste van alle landen en ze haalden ook veruit de meeste gouden medailles binnen.

Verdienstelijk

Gewichtheffer Tom Goegebuer hield behoorlijk stand tussen de opgepompte kleerkasten en verbeterde zijn Belgisch record, goed voor een 13de plaats. Helaas washet predicaat “verdienstelijk” het hoogst haalbare voor de meeste Belgische atleten.

Spanje boven

Na Roland Garros en Wimbledon haalt Rafael Nadal op zijn eerste Spelen nu ook de olympische titel binnen. Daarmee bekroont hij een uitzonderlijk sportjaar voor Spanje dat ook al het EK voetbal, de Tour en de olympische wegrit won.

Peking Express

Hij loopt alsof hij een trein heeft ingeslikt. Zijn tegenstanders op de 100 meter stonden niet eens op de finishfoto. Usain Bolt poseert fier naast zijn nieuwe wereldrecord: 9″69. Een goed halfjaar geleden was zijn persoonlijke besttijd nog 10″03. Een opmerkelijke vooruitgang.

Yelena Isinbaeva

Dat Yelena Isinbaeva goud zou halen in het polsstokspringen, daar twijfelde niemand aan. De Russische deed het bovendien in stijl, met nog maar eens een nieuw wereldrecord: 5 m 05. Dat winnen nooit went, bewees ze dan weer op het podium: daar stroomden de tranen uitvoerig.

Opzij, opzij, opzij

De poppenstoet komt hier voorbij … Dat is alleszins wat turnster Nastia Liukin lijkt aan te geven. Het Amerikaanse team werd tweede, maar had de nodige bedenkingen bij de leeftijdvan hun Chinese concurrentes die goud haalden. Volgens de Amerikanen zouden er enkele van de ‘poppemiekes’ niet de minimumleeftijd van 16 jaar hebben.

De grote vriendelijke reus

Yao Ming kijkt hier al heel wat minder vriendelijk. De 2 m 29 lange Chinese NBA-ster wist zijn team niet naar een hoger niveau te stuwen en raakte daar bijwijlen flink opgewonden over. China ging er in de kwartfinale roemloos uit tegen Litouwen (68-94).

De man met vinnen

En of hij ook nog ergens kieuwen verborgen had, zo vroeg menigeen zich schertsend af. Met zijn acht gouden zwemmedailles is Michael Phelps ongetwijfeld dé atleet van deze Spelen.

Hallo, P-Magazine?

Echt een klassieke pin-up is ze niet, deze Anna Omarova, maar ze wist wel als geen enkele andere atlete de camera te bespelen. Knipoogjes, kushandjes, gekke bekken, en tussendoor haalde ze nog een zesde plaats ook …

Op hun sloffen

Er kan best een geintje af op de bank van het Amerikaanse Dream Team – sorry, Team USA moeten we nu zeggen … Carlos Boozer, Lebron James en Jason Kidd kunnen ontspannen toekijken terwijl hun ploegmaats weer een tegenstander van het veld dunken.

Hengelen naar atleten

Het lijkt wel of men hier op zwemsters aan hetvissen is, maar in werkelijkheid is het gewoon de bevoorrading tijdens de olympische zwemmarathon voor vrouwen. Tien kilometer ploeteren, daar wil je ook in het water wel eens dorst van krijgen.

Koude oorlog

De blik van de Amerikaanse Nastia Liukin spreekt boekdelen: het Chinese team werd met veel argwaan bekeken (zie hoger). Dan nog liever verzusteren met de Russen … Misschien omdat Liukin in Moskou geboren is? Niettemin blijft het vrouwenturnen naar verluidt een echte krabbenmand: ook tussen Liukin en haar teamgenote Shawn Johnson (rechts) zou het volgens kwatongen niet geboterd hebben, al werd dat door de betrokkenen steeds met klem tegengesproken.

Natte voeten

Richard Kipkemboi Mateelong plenst door de waterbak op weg naar brons. De Kenianen waren weer oppermachtig in de steeplechase, met ook nog een gouden medaille voor Brimin Kiprop Kipruto.

De kleine prinses

Kracht en lenigheid, gebald in 1 m 45: de zestienjarige Amerikaanse Shawn Johnson is de absolute lieveling van het publiek. Het goud in de individuele allroundcompetitie moest ze aan haar landgenote Nastia Liukin laten, maar dankzij een fenomenale prestatie op het laatste toestel, de evenwichtsbalk, mocht ze toch een keer op het hoogste schavotje staan. Johnson haalde in totaal één gouden en drie zilveren medailles, Liukin nog een bronzen erbovenop. Daarmee wisten beide meisjes de Chinese suprematie flink in te dammen.

Voor Susann

Gewichtheffer Matthias Steiner maakte de laatste jaren wat mee. Hij vertrok met ruzie uit zijn geboorteland Oostenrijk en nam de Duitse nationaliteit aan.

Vorige zomer liet zijn vrouw Susann het leven bij een verkeersongeval. Met één bovenmenselijke krachtinspanning stootte de outsider 258 kg boven het hoofd, goed voor goud. Op het podium toonde hij een foto van zijn vrouw: ‘Ze is altijd bij me.’

Olympische ringen

Een kruiwagen hadden ze nodig, de Chinezen, om alle turnmedailles naar huis te voeren. Deze Yang Wei haalde er drie: goud met het Chinese team en in de individuele allroundfinale. Aan de ringen moest hij de hoogste eer echter aan zijn landgenoot Chen Yibing laten.

Peking Express (bis)

Wie dacht dat Usain Bolt op de 100 meter een unieke en onnavolgbare prestatie had neergezet kwam bedrogen uit, want op de 200 meter deed de Jamaicaan zijn huzarenstukje nog eens over. Met 19″30 dook hij twee honderdsten onder het ongenaakbaar gewaande record van Michael Johnson.

Britannia rules the wheels

Zoals ze ooit over de zeeën regeerden, zo waren de Britten in Peking de baas over de wielerpiste. Zeven van de tien gouden medailles gingen naar de eilanden. Chris Hoy, de kloeke Schot die hier door zijn familie in de armen gesloten wordt, was de grootste slokop met drie gouden plakken: sprint, teamsprint en keirin.

Belgisch weertje

Ondanks de hitte in Peking kon het er soms flink gutsen. De dappere beachvolleybalsters kon het blijkbaar weinig deren. Eigenlijk hadden onze landgenoten zich bij dergelijke omstandigheden toch ook in hun sas moeten voelen …

Mirakel

Er is hierboven iemand die het goed voorheeft met deze Maarten van der Weijden. De Nederlander kreeg in 2001 te horen dat hij leukemie had, maar na een strijd van twee jaar genas hij. Meer nog: als sportman keerde hij terug op het hoogste niveau, met als ultieme bekroning een gouden medaille in het 10 km openwaterzwemmen. Ze noemen hem dus wel eens ‘de zwemmende Armstrong’.

Sex on the beach

Randanimatie was er volop in Peking, met de cheerleaders bij het beachvolleybal als onbetwiste koploper. Of deze dames bijgedragen hebben tot het hoge condoomverbruik in het atletendorp is niet bekend.

Een balk te ver

Race na race werkten Jos Lansink en zijn paard Cumano foutloos af, maar in de finale ging het mis. Cumano, nog niet helemaal topfit na een blessure, was aan het einde van zijn krachten en tikte twee keer een balk aan, goed voor acht strafpunten.

Vergissing

De Braziliaan Welisson Silva had het vooraf nog zo gezegd: die stok ligt wel erg laag om de limbo te dansen …

Al die willen te kaap’ren varen

Moeten allang geen mannen met baarden meer zijn. Integendeel, wanneer je deze Australische kajakkers bezig ziet, heeft het meer iets weg van ritmische gymnastiek. De Australische vier eindigden evenwel laatste in hun halve finale. Volgende keer misschien toch wat kinhaar laten staan?

Ontgoocheling

Je bent 26 en regerend wereldkampioene op de 60 meter horden. Je reist naar Peking als topfavoriete op de 100 meter horden en bereikt moeiteloos de finale.

In die finale loop je aan de leiding …

tot je hapert aan de negende horde.

Weg medaille, weg droom, je wereld stort in. Lolo Jones, laat je tranen vrij.

De slotakkoorden

Lang moest ons land op een medaille wachten, erg lang. Veertien volle dagen om precies te zijn. Maar op de valreep kwam er toch nog twee keer eremetaal uit de bus. In de atletiek dan nog wel, de meest tot de verbeelding sprekende sporttak van de Olympische Spelen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content