Pelé – nog steeds de afkorting van Edson Arantes do Nascimento – geeft zichzelf voor zijn 71e verjaardag een eigen sportmerk cadeau.

De Braziliaanse voetbalgod had zijn merk ook Edson Arantes do Nascimento Football kunnen noemen, maar dan was het faillissement dichterbij geweest dan het succes. Pelé was gelukkig zo slim om het sober te houden en zijn merk de minimalistische naam ‘ Pelé Sports‘ mee te geven.

Het merk werd in Londen voor het eerst getoond aan de wereld tijdens een expovernissage. Daar vind je zowel schetsen van en kunstwerken over de ontwikkeling van de Trinity 3E terug als heuse schilderijen die aan Pelé worden opgedragen. Aan de blije gezichten in de Covent Garden te zien, vielen vooral die laatste erg in de smaak bij de bezoekers. Tijdens de voorstelling waren niet alleen de broertjes FerdinandRio bracht zijn jongere broer Anton mee – van de partij, ook Arsenalrevelatie Alex Oxlade-Chamberlain gaf present. Het Joga Bonito van Nike kennen we allemaal, maar Pelé is vast van plan om zijn eigen mooie revolutie te ontketenen. Met La Revolução Bonita wil de Braziliaanse voetbalster de waarden van het mooie (straat)voetbal in ere herstellen. Het is voornamelijk met dat doel voor ogen dat de voormalige topspits zijn merk op de markt heeft gebracht.

Technologie met vintage touch

Critici waren er zeker van dat Pelé gewoon zijn naam even aan de collectie zou verlenen, maar dat was buiten het perfectionistische karakter van de Braziliaan gerekend. Zo aalvlug en technisch begaafd als hij destijds op het voetbalveld was, zo gehaaid is hij nu als zakenman. Pelé en zijn team hadden dan ook al snel door welke richting ze juist uit wilden met hun collectie. Het moest en zou een combinatie worden van hedendaagse hoogtechnologische elementen en casual kleding met een vintage touch.

We stelden u al eerder een van de nieuwste Pelécreaties, de 1970, voor, maar nu tonen we u ook de PS en de Trinity 3E (155 euro) – in de hoop dat u snel zult begrijpen waarom er zo’n buzz rond die laatste creatie hangt.

Lichtgewicht van 170 gram

U moet eerst en vooral weten dat de Trinity 3E een project van lange adem is. Het idee voor de schoen maalde al meerdere jaren rond in de hoofden van enkele F1-ingenieurs. Het resultaat van al dat maalwerk is een even simpele als complexe schoen, waarbij vooral is ingezet op het ergonomische aspect. De ietwat aparte opstelling van de noppen zou dan weer voor een betere grip moeten zorgen. Meer nog, de unieke asymmetrische geometrie zou enerzijds blessures moeten voorkomen en anderzijds zelfs een vorm van spiertraining betekenen. Na een eerste test durven wij die beweringen niet te bevestigen, maar evenmin te ontkennen. Een ding wat we wel zeker weten is dat de Trinity 3E met zijn 170 gram in het segment van de ultralichte schoenen thuishoort. De nieuwste Pelé kan wat gewicht betreft zeker zijn voet naast de Nike Vapor en de Adidas f50 zetten. Dat vindt trouwens ook professor EwaldHennig van het biomechanisch labo van de Universiteit Duisburg-Essen: “Ik was verbaasd toen ik vaststelde dat je met de Trinity 3E op relatief korte afstanden al 1,4 meter winst kunt boeken ten opzichte van enkele concurrerende modellen.” Inderdaad een niet onbelangrijk gegeven in een voetbaltijdperk waar details over winst of verlies beslissen.

Acrobatisch en betekenisvol

Wat de kledij betreft zien we dezelfde slimme motieven terug: afbeeldingen van een acrobatische Pelé worden smaakvol afgewisseld met enkele betekenisvolle data. De kleuren die de boventoon voeren zijn uiteraard het groen en geel van de Seleção. Al dient wel gezegd dat Pelé Sports hoegenaamd geen Braziliaanse remake van Bikkembergs is. Pelé Sports is een schoen- en kledingmerk dat aan de hand van stijlvolle motieven op de T-shirts, sweaters en hoodies eer wil betuigen aan de man die volgens velen nog steeds de beste voetballer aller tijden is. Streetwear sneakers maken de collectie compleet.

De Star Bike Kick toont de lievelingsbeweging van Pelé: de omhaal of – om het met Frank Raes te zeggen – Fallrückzieher. Die bestaat uit exact 1283 sterren en laat dat nu (niet geheel) toevallig het aantal doelpunten zijn dat Pelé in zijn hele carrière maakte. Je moet er maar opkomen…

De World Cup T rakelt drie data (1958, 1962 en 1970) nog eens op. In die drie jaren mocht de Seleção zich onder aanvoering van Pelé tot wereldkampioen kronen. Kwestie van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi er nog even aan te herinneren dat niet zij, maar Pelé de echte voetbalkoning is.

De 10 T mocht uiteraard niet ontbreken. Pelé wordt immers zowat vereenzelvigd met het mythische nummer 10 dat alleen al dankzij hem wereldbekendheid geniet. Ook dat nummer werd uit 1283 sterren opgebouwd.

DOOR DANIEL MORENO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier