Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met de komst van de Kameroense spits Dorge Kouemaha (26) en de Kroatische middenvelder Ivan Perisic (20) – beiden tekenden een driejarig contract – stoffeerde Club Brugge vorige week zijn offensieve compartiment.

Luc Devroe: “Kouemaha is complementair met de spitsen die we al hebben. Hij is kopbalsterk, gebruikt goed zijn lichaam en heeft een zwaar afstandsschot. We volgden hem al sinds ons oefenduel met Duisburg vorig jaar.” Perisic daarentegen werd aangetrokken als middenvelder. “Een nummer tien, achter de spitsen”, verduidelijkt de sportief manager van Club. “Hij wordt een concurrent van Vargas, al kan die ook op de flank uitgespeeld worden. Eventueel kan Perisic ook als tweede spits functioneren, in steun van één diepe spits. Hij komt makkelijk uit de tweede lijn en scoort vlot.”

Terwijl Kouemaha met zijn profiel – de targetman – een leemte in de aanvalslinie opvult, kan in het geval van Perisic de vraag gesteld worden of hij de versterking is die Club Brugge nodig heeft. Op het middenveld heeft Club immers al genoeg volk. Perisic gold weliswaar als een van de grote talenten in Kroatië, maar kon zich bij Sochaux nooit doorzetten en speelde amper negentien wedstrijden op het hoogste niveau: vorig seizoen bij SV Roeselare. Waar hij na een blitzstart – zes goals in acht wedstrijden – een terugval kende.

Tonci Martic, makelaar van Perisic, heeft een simpele verklaring voor de moeilijke integratie van zijn poulain bij Sochaux: “De trainer ( Frédéric Hartz,nvdr) die Ivan erbij haalde, werd al snel ontslagen en de contacten met de nieuwe trainer ( Francis Gillot, nvdr) waren van in het begin slecht.”

Na de eindronde met Roeselare sloot Ivan Perisic weer aan bij Sochaux, maar nooit werd hij er beschouwd als volwaardige speler voor de A-kern. Martic: “Het was meteen duidelijk dat de trainer niet op hem rekende.” Een deel van de waarheid is wellicht dat Perisic in Frankrijk wat vedetteneigingen etaleerde en weinig moeite deed om te integreren. Met af en toe een robbertje vechten tot gevolg.

Club Brugge volgde Perisic al vanaf april, maar moest het in eerste instantie afleggen tegen Borussia Dortmund en vooral Hertha Berlijn. “De deal met Hertha was rond,” erkent Martic, “maar op de dag dat het contract getekend moest worden, vond bij Hertha een machtswissel plaats ( Dieter Hoeness werd eind juni als technisch directeur vervangen door Michael Preetz,nvdr) en werd alles op de lange baan geschoven.” S

MATTHIAS STOCKMANS

‘Eigenlijk was de deal met Hertha Berlijn al rond.’

Tonci Martic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier