Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Zeven goals maakte Ivan Perisic al in negen wedstrijden voor SV Roeselare, vier in de competitie en drie in de beker. De net 20 geworden Kroaat voetbalde tot de winterstop nog bij de invallers van FC Sochaux in de CFA (4de klasse), nu is hij een van de revelaties van de Jupiler Pro League.

Ook opmerkelijk: begin augustus 2006 testte het toenmalige talent van Hajduk Split met Anderlecht in het Eurofoottoernooi in Oostduinkerke (U19). “Maar Sochaux was iets sneller”, weet Tonci Martic, zaakwaarnemer van Perisic. “De manager en hoofdtrainer Alain Perrin kwamen toen met een privéjet naar Split gevlogen om hem bij mij thuis een contract van vier jaar te laten tekenen. Hajduk moesten ze alleen een opleidingsvergoeding van 245.000 euro betalen. Ivan was een supertalent en plots was het snel gegaan: hij sloeg de junioren over, Zoran Vulic nam hem al bij de A-kern toen hij nog niet eens een profcontract had. Hij was mager en nog een kind eigenlijk, maar Perrin was weg van hem. Zijn stijl op positie 10 noemde hij een mix van Zinédine Zidane en Johan Micoud. Maar toen Perrin naar Lyon vertrok, was Ivan bij Sochaux niet langer een protegé. Hij won er in tweeënhalf jaar zes à zeven kilo aan spiermassa, maar kreeg niet één kans in de eerste ploeg. Bij de invallers werd hij uitgespeeld als verdedigende middenvelder of centrale verdediger. Dat irriteerde hem. Hij kreeg wel eens te horen dat hij wat gedisciplineerder mocht zijn, hij is tenslotte een Kroaat ( lacht), maar óp het veld was er niks op hem aan te merken. Misschien vonden ze hem nog te jong om in de Ligue 1 tegen de degradatie te strijden. In elk geval zie ik bij Sochaux geen middenvelders met het potentieel van Ivan. Hij is compleet: twee even goede voeten, een geweldig kopspel en de longcapaciteit van een marathonloper.”

Roeselare krijgt Perisic tot eind dit seizoen ter beschikking gesteld. Daarna keert hij in principe terug naar de Franse club, waar zijn contract nog tot de zomer van 2010 loopt. “Ik verwacht dat Sochaux zal redeneren: bijtekenen of verkopen”, besluit Martic. “Aan interesse van binnen- en buitenlandse clubs nu al geen gebrek. Het best, vind ik, blijft hij nog een of twee seizoenen in België alvorens hij naar een grote buitenlandse competitie overstapt.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier