Peter Balette

BELGIË-PANAMA 3-0: 1e groepsfasewedstrijd op 18 juni in Sotsji © BELGAIMAGE

assistent-coach KAA Gent

‘Ten eerste: de goal van Mertens. De start van het WK was zeker niet wat we ervan verwachtten tegen toch een van de zwakste deelnemers. Vooraf was de teneur dat we er wel over zouden lopen, sommigen spraken zelfs van dubbele cijfers. We waren niet de enigen die in de eerste groepsfasewedstrijd ondervonden dat kleine ploegen op een WK heel dun gezaaid zijn, maar toch: zeker de eerste helft was helemaal niet van het verwachte niveau, slecht zeg maar. Tegen een team dat het achterin heel compact hield, hadden we betere oplossingen moeten kunnen vinden. Je kunt wel zeggen dat we rustig en geduldig zijn gebleven, dat we niet in paniek zijn geraakt, maar er was toch een goal die uit de lucht viel nodig om het te doorbreken: een beauty van Mertens, een magnifieke volley bij het begin van de tweede helft.

Op een moment dat we hem nodig hadden, gaf De Bruyne toch alweer blijk van zijn klasse.’ Peter Balette

‘Ten tweede: de redding van Courtois. Bovendien was er daarna nog een fameuze redding van Courtois nodig om de 1-1 te vermijden toen er een Panamees alleen voor hem opdaagde. Dat was al een duidelijk signaal dat we in het toernooi op hem zouden kunnen rekenen. Maar dat zelfs een op papier kleine ploeg als Panama erin slaagde tegen ons zo’n open doelkans te creëren, was evenmin toeval: in die wedstrijd werd ook duidelijk dat de linkerkant een kwetsbaar onderdeel van onze ploeg was. Vooral Carrasco, die daar als wingback moest spelen, had het er op verdedigend vlak moeilijk en werd vervangen. Al kun je ook zeggen dat Vertonghen hem in die fase beter dekking had moeten geven. In elk geval zagen we dat er zich daar een probleem stelde.

Peter Balette

‘Ten derde: de pass van De Bruyne. Als een tegenstander zoals Panama heel weinig ruimte weggeeft, moet je kunnen terugvallen op de kwaliteit van onder meer de passing om zo’n verdedigend blok te kunnen ontwrichten en dat is wat De Bruyne halverwege de tweede helft deed met een schitterende assist op Lukaku voor de bevrijdende tweede goal. Het was niet een grootste De Bruyne, misschien ook omdat hij iets meer achteruit speelde, maar op een moment dat we hem nodig hadden, gaf hij toch alweer blijk van zijn klasse.’

België-Panama 3-0

DOELPUNTEN: 47′ Mertens 1-0, 68′ Lukaku 2-0, 75′ Lukaku 3-0

GEEL: 14′ Meunier, 18′ Davis, 46′ Barcenas, 48′ Cooper, 50′ Murillo, 57′ Godoy, 59′ Vertonghen, 88′ De Bruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier