‘Na de match tegen Anderlecht hoorde ik een puf’

KV Mechelen begon flitsend aan het seizoen en sloop de top drie binnen. Maar door een nul op achttien zakte Malinwa terug naar de elfde plaats. “Er zijn wat jongens die hun beste vorm gehad hebben”, zegt trainer Peter Maes. “Dat is normaal als je lang met hetzelfde team gespeeld hebt. Ik ben geen trainer die in goede periodes roteert. Dat kan KV Mechelen zich ook niet permitteren. Maar dan komt er een situatie waarin veel spelers tegelijkertijd minder goed presteren, wat niet wil zeggen dat ze hun best niet meer doen.”

Toch was er op een bepaald moment heibel over de inzet van sommigen.

Peter Maes: “De lichamelijke en mentale vermoeidheid belanden in één pot. En wij hebben net veel werkkracht en veerkracht nodig om bepaalde dingen te compenseren. Als het eens minder goed gaat, denkt alleman dat de strijd weg is. Maar het is een logisch gevolg van altijd op de toppen van je tenen te staan.”

Zag je in de goede periode spelers naast hun schoenen lopen?

“Analisten zeiden dat Mechelen niet meer uit de top zes kon tuimelen. Die jongens lezen dat ook. Op een gegeven moment handelen ze daarnaar. Ik waarschuwde dat er een prijskaartje aan onze prestaties zou hangen.”

Wat was het kantelmoment?

“In de aanloop naar de wedstrijd tegen Anderlecht gingen velen ervan uit dat we ons mits een overwinning definitief zouden nestelen tussen de eerste drie. We verloren ( de eerste nederlaag van de reeks van zes, nvdr). Na die match hoorde ik een puf, alsof de spelers dachten: dit was het einde van onze goede periode.”

En dat krijg je als trainer niet omgekeerd?

“Ofwel zou je ruzie moeten maken. Maar dat vond ik toen niet aan de orde. Er waren genoeg elementen om vanuit het positieve voort te werken. Dat heb ik lang vastgehouden, de spelers verdienden dat.”

Wat is nu het grootste aandachtspunt?

“Niet ons gebrek aan goals, maar onze organisatie. We moeten opnieuw de nul kunnen houden. De leiders, die aanwezig zouden moeten zijn, horen ervoor te zorgen dat er weer een blok is, zowel in balverlies als in balbezit.”

Maar je mist net jongens die het voortouw nemen.

“Dat is niks nieuws. Vorig seizoen was het vooral Björn Vleminckx die op moeilijke momenten vanuit zijn boosheid een bepaalde reactie teweegbracht met zijn werkkracht. We moeten streven naar iemand die op het veld kan rechtstaan.”

In het begin van het seizoen verkondigde zowat iedereen dat Vleminckx niet gemist werd.

“In goede periodes mis je nooit iemand. Pas als het minder vlot draait, zie je welke pionnen je echt nodig hebt.”

Heb je de top zes uit je hoofd gezet?

“Ik ben nu enkel bezig met het herstel.”

Zaterdag wacht de uitmatch tegen Club Brugge, daarna komt het goed draaiende Germinal Beerschot op bezoek. Geen cadeaus voor een ploeg die uit een dal probeert te klauteren.

“Moeilijke wedstrijden zijn misschien beter om uit een dip te raken dan makkelijke. Ik vind het een zegen om tegen ploegen te spelen waar je eer tegen kunt halen. Die matchen kunnen keerpunten zijn.” S

KRISTOF DE RYCK

‘In goede periodes mis je nooit iemand.’