Gent, de nieuwkomer in de liga, werkte zaterdag eindelijk die dekselse nul van de tabellen. Het haalde zijn eerste punten dankzij een 3-0-zege tegen Menen. “In het seizoensbegin”, zegt trainer Peter Reynvoet, “had ik soms het gevoel dat wij de Ronde van Frankrijk reden met een driewielertje. Het was mentaal zwaar. Vergeet niet dat wij vier jaar aan de top van nationale speelden; twee keer kampioen en twee keer tweede. Ongeveer drie nederlagen per jaar. Als je dan overschakelt op een systeem waarbij je week na week onderuitgaat, moet je leren incasseren. Die omwenteling woog door. Ook voor mij. Van half december tot begin januari had ik het zeer lastig om alle neuzen in dezelfde richting te houden.

“Voor mij was die zege van zaterdag zó welkom. Onbeschrijfelijk. Als je altijd wint, is het voor een coach makkelijk, elke beslissing wordt blindelings aanvaard. Een vingerwijzing hoeft niet zo erg te zijn, niet met de ondertoon: ‘Ik zeg dit en beslis dat.’ Nee, ruimte voor inbreng van de spelers. Nu had ik soms het idee dat ik het schoolmeestertje moest uithangen, de zaag aan het worden was. Uiteindelijk haal je dan toch je slag thuis met wat je altijd beweert, waar je altijd op drukt. Dat lucht op. De grote zaag wint.”

Maar jullie zullen moeten blijven knokken.

Peter Reynvoet: “We hopen hier en daar nog een punt te pakken, wat te kriebelen aan de andere ploegen, op die manier onze Duracellekes op te laden, zodat we aan de play-downs kunnen beginnen met het gevoel: ‘Eigenlijk hoeven we van niemand bang te zijn.'”

Wat leerden jullie al uit enkele maanden liga?

“Het is hier een ander spelletje. Er wordt harder geslagen, hoger gesprongen, sneller bewogen. Technisch en mentaal zijn ploegen sterker.

“Beelden bekijken, daar spendeer ik veel tijd aan. Hoe lossen ze bij Roeselare en Maaseik bepaalde situaties op en hoe doen wij dat? Bijna kopieergedrag.”

Blijven jullie de kaart van de eigen jeugd trekken?

“Die optie namen we jaren geleden al. Ik ben trots dat vijf van de zeven spelers zaterdag Gentenaars waren, vier uit de eigen jeugd. Bij bijna elke ligaclub vind je een jongen met roots bij ons. Ik zou graag hebben dat men zich ervan bewust is dat Gent in het mannenvolley een van de grote leveranciers van jong talent is.”

Heb je het gevoel dat het een hypotheek kan leggen op jullie toekomst in de liga?

“Soms wel. Maar ik denk dat het bestuur toch ook enige fierheid aan de dag legt.”

Liever in nationale met eigen jeugd dan zonder in de liga?

“Wij blijven werken aan een scenario waarbij we jongeren laten doorschuiven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier