Hoe heb je David leren kennen ?

“Via een gemeenschappelijke vriend. Eigenlijk zelfs een vriend van David en mijn broer. David kende mijn broer voor hij mij kende. We zijn een jaar en twee maanden een koppel, maar kennen elkaar wel al drie jaar.”

Hoe was het voor jou om David naar België te volgen ?

“De eerste weken waren heel moeilijk. Vooral toen David op trainingskamp was, want dan bleef ik helemaal alleen achter. Ondertussen gaat het al veel beter. Ik heb hier enkele nieuwe vriendinnen gemaakt en heb me zelfs ingeschreven in een zwemclub, waar ik twee keer per week ga trainen. In Tsjechië was ik ook elf jaar lid van een zwemclub, maar toen ik naar de universiteit ging, moest ik daarmee stoppen omdat er geen club in de buurt meer was.”

Wat studeerde je ?

“Economie. Dat doe ik trouwens nu nog altijd. Ik moet nog één jaar afmaken en dat ga ik ook zeker nog doen. Het wordt natuurlijk moeilijk, maar ik wil mijn diploma. Binnenkort wordt het voor mij dus een afwisselend verblijf in België en Tsjechië : één maand hier, twee weken daar, dan opnieuw een maand hier enz. Een diploma halen is erg belangrijk voor mij, dus ik heb dat ervoor over. Later wil ik trouwens hier in België werk zoeken.”

Wat doe je nog allemaal buiten zwemmen ?

“Ik lees graag ! Nu ik vaak alleen zit, heb ik daar ook de tijd voor. Mijn favoriete auteur is Michal Viewegh, een Tsjechische schrijver, hoewel je dat aan zijn naam niet merkt. (David : “En autorijden doet ze ook graag…”)(Lacht.) Nee, dat is niet waar. David zegt dat om me te plagen, want ik heb mijn rijbewijs eigenlijk al vier jaar geleden gehaald, maar ben pas hier in België echt beginnen rijden.

Wat zijn Davids kwaliteiten en gebreken ?

“Ik hou vooral van zijn gevoel voor humor. Wanneer hij erbij is, wordt er altijd gelachen. Hij is ook heel eerlijk. Een mindere eigenschap is dat hij heel lui is wat de huishoudelijke taken betreft. (Lacht.) Wanneer ik hem iets vraag, zal hij het wel doen, maar anders… (David : “Ik kook.”) (Lacht.) Nee, dat doe ik altijd ! (David : “Ik weet het : ik doe de afwas !”)(Lacht.) Ja, hij zet dingen in de afwasmachine en haalt ze er soms ook uit… (Denkt na.) Ja, ik weet iets : hij schilt aardappelen (lacht) !”

Wat is jouw specialiteit in de keuken ?

“David eet vooral graag Tsjechische specialiteiten. Iets typisch Tsjechisch is bijvoorbeeld noedels met zuurkool en vlees. Dat wordt steeds gedronken met een pintje bier erbij. Verder probeer ik graag dingen uit. Vaak maak ik gewoon iets wat ik in mijn hoofd heb.”

Hoe beleef jij het voetbal ?

“Ik ga steeds kijken wanneer David speelt, maar een wedstrijd interesseert me enkel wanneer hij meedoet. Een echte voetbalfan kan je me dus niet noemen, eerder een David-fan (lacht). Zoals David al zei, is er wel een verschil tussen het voetbal in Tsjechië en het voetbal in België. De sfeer die je hier vindt in het stadion, kenden we vroeger veel minder. Ik hou van de ambiance tijdens de wedstrijden.”

David sprak over trouwen. Willen jullie ook kinderen ?

“Ja, zeker en vast. Twee kindjes lijkt mij ideaal. Dat is echter nog niet voor nu direct. Nu zijn er eerst mijn studies en dan werk zoeken… Ik heb me trouwens al ingeschreven voor een cursus Nederlands, want aangezien we hier zeker vier jaar blijven, wil ik zo snel mogelijk de taal leren. Dat zal niet gemakkelijk zijn, want jullie gebruiken veel rare klanken. Veel woorden moet je anders uitspreken dan dat je ze schrijft. Maar moeilijk gaat ook. Misschien kan je ons binnenkort wel in het Nederlands komen interviewen (lacht) !”

door Ilse Peleman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier