Als alles meezit, debuteert Petter Rudi zaterdag met Germinal Beerschot uit bij Charleroi. Trainer Franky Van der Elst : “Wat mij betreft moet hij niet eerst drie, vier weken ritme opdoen met de reserven. Houdt hij het een uur vol, dan vervangen we hem na een uur.” Van der Elst wil de Noorse international (32 A-caps) centraal op het middenveld uitspelen in een vrije rol waarin hij kan opkomen.

Rudi bereikte donderdag een akkoord met GBA en trainde zaterdagmorgen al mee. Competitieritme is wat hij het meest mist. Na zijn knie-operatie trainde hij tot voor enkele weken mee met het Noorse Molde, maar spelen deed hij daar niet. Waarom hij geen nieuw contract kreeg bij Lokeren, zijn club vorig seizoen, daar wil hij liever niet over praten : “Ik wil eerst praten op het veld, daarna met woorden.”

Zijn naam viel bij GBA voor het eerst half september. Iets later formuleerde sportief manager Eric Verhoeven een voorstel aan makelaar Walter Mortelmans. Verhoeven : “Die zei : ‘Aan die voorwaarden gaan jullie hem niet krijgen’.” Toen GBA een paar wedstrijden verloor, kreeg Didier Frenay van Star Factory de zaak wél rond. Frenay : “Ik hoorde van de mensen van GBA dat zij niet tot bij Rudi zelf geraakten. Dus belde ik met onze man in Scandinavië, die we eerder ook inschakelden voor de transfer van Tihinen naar Anderlecht. ’s Avonds had ik Petters telefoonnummer.”

Het duurde nog even voor de zaak rond geraakte, maar het lukte. Eric Verhoeven : “Wij zijn geen duimbreed afgeweken van het budget dat ons door de raad van beheer ter beschikking was gesteld. Rudi komt dus aan ónze voorwaarden. Misschien liggen die lager dan een half jaar geleden, dat weet ik niet. Maar hij moet dringend spelen, anders zakt zijn marktwaarde, hé.”

Bij GBA tekende Rudi een contract tot het eind van het seizoen. Dan moet de club beslissen of ze de optie voor drie bijkomende seizoenen licht. De hardnekkige geruchten dat Rudi niet meer geschikt is voor topvoetbal wegens een gehavende knie, schrikken de Antwerpse club niet af. Verhoeven : “Hij heeft een prestatiegericht contract. Speelt hij niet, dan wordt hij niet betaald. Misschien dat hij maar één keer per dag kan trainen, maar dat is niet zo’n ramp.” Van der Elst betwijfelt dat Rudi geen twee trainingen per dag aankan : “Nog zo’n fabeltje. Maar het is wel mogelijk dat ik hem al eens een training laat overslaan.”

Ook Frenay is tevreden : “Wij kregen dezelfde voorwaarden als bij het eerste gesprek. Waarom Rudi niet bij Lokeren zit ? Als GBA op dit moment tweede staat en Lokeren tiende, zit hij misschien toch daar. Petter heeft inderdaad een prestatiecontract : als hij speelt, wordt hij flink vergoed. Zijn toekomst bij GBA hangt af van de plannen die Roger Lambrecht met die club heeft. Als Lambrecht geen oplossing vindt voor GBA, is hij na dit seizoen vrij, want dan kan de club die optie niet lichten omdat ze dit contract dan niet zal kunnen betalen. Komt Lambrecht wél, dan blijft hij waarschijnlijk.”

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier