Wat vind je van het uiterlijk van de Philippe Clement die op PlayStationspelletjes te zien is? ( lacht) “Ik zie er daarop nog redelijk goed uit, vind ik. Daar is niks te merken van mijn wijkende haarlijn. En toch zegt mijn vrouw dat ik in het echt nóg knapper ben. ( lacht) Miguel en Keanu, die nu zestien en negen zijn, zetten mij trouwens altijd in hun ploeg. En desondanks winnen ze. Ik maakte al een paar mooie transfers mee: naar Barcelona, Arsenal …”

Bewaar je goede herinneringen aan je tests watertrappelen?

“Niet echt. Ik ben geen waterrat. Zwemmen om te zwemmen vind ik niet tof. Mogelijk komt dat door mijn lange benen, misschien lig ik daardoor te diep in het water en komt dat mijn stijl niet ten goede.”

Ben je vroeger met je pa of ma eens meegeweest naar zijn of haar werk?

“Ja, met allebei. Mijn stiefvader was inspecteur bij de btw en ma werkte bij de directie van het ministerie van Financiën. Ik heb daar eens een dag gezeten en mocht toen af en toe een stempel zetten. Als kleine jongen vond ik dat geweldig interessant, nu zou mij dat al veel minder zeggen.”

Kwam je ooit al op een vakantiebestemming aan zonder slips in je valies?

“Dat kan niet bij Nicole en mij, wij zijn heel perfectionistisch. Wel hebben we elk onze eigen accenten. Als ik in bed kruip, gooi ik mijn kleren bijvoorbeeld op een vaste plaats terwijl die bij haar telkens netjes in de kast moeten hangen. Als we anderzijds een elektrisch toestel kopen, volstaat het voor haar om te weten hoe ze daarmee moet werken terwijl ik wil uitpluizen wat je daar allemaal mee kunt doen, van naaldje tot draadje. Er is geen machine in huis die een functie heeft die ik niet ken. Als ik iets openmaak, grijp ik ook altijd eerst naar de handleiding. Die van pakweg mijn koffiezetapparaat vind ik niet interessant, maar ik lees ze wel eens.”

Welke knappe vrouw mag jouw strijk eens komen doen?

Catherine Zeta Jones. Niet alleen een mooie verschijning, ze straalt ook klasse uit en kan zingen, iets wat ik bewonder.”

Ken je de tekst van het lied ‘Zakdoek leggen’?

“Nee. We speelden dat op school soms wel, maar het is te lang geleden. Ik denk dat kinderen nu nog vaak dezelfde dingen doen als wij vroeger: tikkertje, verstoppertje … Alleen bikkelen zie je nu niet meer. Daar was ik wel goed in.

“Op Linkeroever, waar ik opgroeide, speelde ik dikwijls met jongens uit de buurt. Vaak was de ene helft cowboy en de andere helft indiaan. We reden dan op fietsjes rond. De cowboys moesten de indianen tikken, zodat die eraan waren. Je wrong je soms door de meest onmogelijke doorgangen. Af en toe had je een lekke band, want je sprong met je fietsje ook weleens van de straat op de stoep. Indiaan zijn vond ik het plezantst; dat ontsnappen. Ik ben niet zo’n jager.”

Met wat moest jij je pa vroeger vaak helpen?

“Die maaide op zaterdagochtend het gras, maar ik deed dan dikwijls alsof ik nog sliep. Ik had daar een geweldige hekel aan. En nog, roept mijn vrouw hier. Pa had zo’n machine met een draad, ik moest ervoor zorgen dat hij daar niet over reed. Lastig, want we hadden een piepklein gazonnetje, hij draaide en keerde de hele tijd. Eén keer liep het mis omdat ik niet oplette. Toen maakte hij zich wel boos, maar niet overdreven. Ik was doorgaans braaf en had op zo’n moment nog wel wat punten over, genoeg – hoe zeggen ze dat? – centen in den bak.

“Nu hebben we een groter gazon. ( stilte) Mijn vrouw maait het gras. We hebben een goede wisselwerking ( op de achtergrond schiet Nicole in een luide lach, nvdr). Ik ben er wel van overtuigd dat ik zulke dingen sneller zal doen als ik niet meer voetbal.”

We mogen het dus opschrijven: na je voetbalcarrière maai je zelf je gazon?

Euh … Dan is die kans toch groter.”

In deze rubriek laten we dit seizoen afwisselend een Belgische voetballer uit de Belgische competitie en een Belgische voetballer uit een buitenlandse competitie aan het woord.

KRISTOF DE RYCK

“Ik lees de handleiding van mijn koffiezetapparaat”